Peter en Esther van Agt worden de nieuwe uitbaters van Gasterij de Merode. Yvonne en Hennie van Rijt kijken terug op elf mooie jaren.
Peter en Esther van Agt worden de nieuwe uitbaters van Gasterij de Merode. Yvonne en Hennie van Rijt kijken terug op elf mooie jaren. (Foto: )

Overdracht 'Huiskamer van Spoordonk'

Rens van Ginneken

Nieuwe uitbaters De Merode

Na elf jaar Gasterij de Merode te hebben gerund, geven Hennie en Yvonne van Rijt het stokje op 12 januari over aan Esther en Peter van Agt. Voor Hennie en Yvonne komt er meer tijd voor kinderen en kleinkinderen. Peter en Esther hebben erg veel zin in deze grote stap.

Spoordonk - "Laat ik voorop stellen dat we het elf jaren met heel veel plezier gedaan hebben", vertelt Hennie van Rijt. "De Spoordonkenaren zijn dan ook gezellige, spontane en eerlijke mensen. We hebben hier ook nooit trammelant gehad." Echtgenote Yvonne knikt: "Voor veel jongeren waren we wel een beetje 'papa en mama'. We hadden veel vaste groepen, van de voetbal, de fanfare, vriendengroepen. Zo'n café is toch een belangrijke ontmoetingsplek, de huiskamer van het dorp. Aan de bar wordt lief en leed gedeeld, in vertrouwen. Buurten is belangrijk en zwijgen soms ook", vertelt ze. Door wat gezondheidsproblemen kwam het afscheid iets eerder dan verwacht. "Het is toch best een zware baan, waarbij het eigen sociale leven op een lager pitje komt te staan", weet Hennie. "Zo hopen we nog lang te kunnen genieten van kinderen en kleinkinderen." Voor de overname hadden ze niet direct aan Peter en Esther van Agt gedacht. "Maar toen zij zich meldden, wisten we wel direct: dit zijn geschikte mensen voor De Merode", vertelt Hennie.

Dankbaar

Voor Esther is De Merode geen onbekend terrein: ze werkte er al geregeld. Het was niet direct zeker dat zij en Peter interesse hadden in overname, toen bekend werd dat het eetcafé, met zaal en cafetaria van Brouwerij de Kroon nieuwe uitbaters zocht. "Maar toen we van anderen diverse keren hoorden 'Is het niets voor jullie?' ging het toch kriebelen. Het is natuurlijk ook het mooiste als er weer Spoordonkse mensen in komen", stelt Peter. De familie Van Agt staat in het gemoedelijke dorp natuurlijk bekend als eigenaars van het scharrelkippenbedrijf De Fladderfarm. Peter daarover: "We gaan wat minder kippen houden, waardoor er voor mij ruimte komt om in te springen bij De Merode waar nodig." Voor het personeel verandert er niet veel: dat gaat allemaal mee over. "Daar zijn we erg blij mee en zij zijn gelukkig ook allemaal erg enthousiast", aldus Peter. De nieuwe uitbaters zijn dankbaar voor hetgeen Hennie en Yvonne nalaten. "Ze hebben in die jaren een prachtig bedrijf opgebouwd. De lijn die er nu ligt houden we vast. Ook de menukaart blijft: die is supergoed. Op termijn zullen we er met kleine dingen wel een stuk eigen sfeer inbrengen en na carnaval worden de cafetaria en de serre opgeknapt", vertelt Peter. Hennie besluit: "We willen graag nog alle klanten bedanken voor elf hele mooie jaren." Peter: "Ik wil graag afsluiten met een compliment aan Yvonne en Hennie. Door hun inspanning kunnen we een heel mooi bedrijf soepel overnemen." Esther : "Wij hebben er zin in!" Op zaterdag 12 januari vindt tussen 16.00 en 21.00 uur de sleuteloverdracht plaats in Gasterij de Merode. Iedereen is van harte welkom.

Meer berichten