De oorspronkelijke coverfoto van zijn boek, die uiteindelijk niet gebruikt is. Gemaakt door Merel van Dooren (Merel Pics)
De oorspronkelijke coverfoto van zijn boek, die uiteindelijk niet gebruikt is. Gemaakt door Merel van Dooren (Merel Pics) (Foto: Merel van Dooren (Merel Pics))

Oirschots Weekjournaal kent jubilaris

Rudi Muller

Columnist viert tienjarig jubileum

Tien jaar al zit columnist Rens van Ginneken deze maand niet verlegen om een mening. Een volledig decennium waarin hij week in week uit, in zijn eigen hoekje in het Oirschots Weekjournaal, zijn ongezouten mening heeft mogen verkondigen over een variëteit aan onderwerpen. Een mijlpaal om even bij stil te staan.

Oirschot - Rens werd 56 jaar geleden geboren in Hank, een dorpje in de buurt van Breda. De liefde bracht hem in 1995 naar Westelbeers. Met een achtergrond in de journalistiek en het onderwijs, hapte hij gretig toe toen er een vacature bij het Brabants dagblad voorbij kwam. Eenmaal in dienst kwam hij onder de vleugels van een bevlogen chef die veel tijd en aandacht aan hem spendeerde en van wie hij zodoende het vak leerde. Een aantal jaar later rolde hij binnen bij het Weekjournaal, waar hij inmiddels fulltime correspondent én columnist is. Hij vertelt: "Carmiggelt, Van Kooten, Campert; ik heb zelf altijd graag columns gelezen. Toen ik ermee begon, kwam ik er al gauw achter dat het wat anders is dan een nieuwsbericht. Elke week wordt er wat van je verwacht, ook als je eens geen inspiratie hebt." Een specifiek thema hebben zijn columns niet. Bewust, zo legt hij uit: "Door mezelf niet vast te pinnen op een onderwerp, heb ik veel meer mogelijkheden om in te duiken." Omdat het telkens gaat over dingen die hem als persoon intrigeren, verbazen of frustreren, ontkomt hij er niet aan dat bepaalde thema's terugkeren. Zo is zijn gezinsleven altijd een vruchtbare voedingsbodem geweest, zeker toen zijn dochters Noa en Rana nog klein waren. Zo gaan de gedachten terug naar het moment dat één van hen hem vertelde dat je naar de HEMA gaat wanneer je dood bent. Hij grinnikt: "In mijn hoofd gaat het dan al gauw over een paradijs waar de lingerie naar rookworst ruikt." Ook het milieu en zijn eigen falen zijn terugkerend. De columns van Kees van Kooten leerden hem om niet bang te zijn jezelf met een korrel zout te nemen: "Wat zelfspot zorgt ervoor dat je column niet te zwaar wordt of betweterig overkomt. Ook wordt het je sneller vergeven als de lezer een andere mening heeft wanneer je deze op ludieke wijze en met wat overdrijving overbrengt." Bang is hij overigens niet dat zijn lezers een andere mening zijn toegedaan. "Ik word regelmatig op mijn schrijfsels aangesproken, vaak positief en de kritieken in Oirschot zijn over het algemeen mild. Daarnaast vind ik het ook gewoon leuk om het gesprek aan te gaan met anders denkenden. Met een column probeer je mensen toch te triggeren." Nog altijd vindt hij het eervol en leuk om elke week een cadeautje voor de lezer te mogen maken. Hij hoopt dan ook nog jaren de inspiratie te vinden om zijn columns te blijven schrijven. Ter gelegenheid van zijn 10-jarig jubileum deelt Rens aan de eerste 10 geïnteresseerden een exemplaar uit van zijn in 2014 verschenen boek 'In diverse speelse poses', waarin zijn tot dan toe 50 beste columns zijn gebundeld. Mail bij interesse naar rens.van.ginneken@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden