De Zjoem:  achterste rij v.l.n.r: Jack Kolsters, Gidi Ansems, Arie van den Broek, Marco Roosen, Bart van Rooij. Voorgrond Jeroen Troost en Maarten van Bussel.
De Zjoem: achterste rij v.l.n.r: Jack Kolsters, Gidi Ansems, Arie van den Broek, Marco Roosen, Bart van Rooij. Voorgrond Jeroen Troost en Maarten van Bussel.

Tal van verrassingen in 'Twintig, twintig'

Van de redactie

De Zjoem in de Schalm

Grote kans dat je De Zjoem al wel eens gehoord hebt, ergens in de regio, op een zomers terras of een lawaaierig festival. Het kleurrijke gezelschap bestaat uit zeven muzikanten waarvan er twee uit deze gemeente komen: Jack Kolsters (Middelbeers, klarinet) en Arie van den Broek (Oirschot, accordeon).

Oirschot - Beide mannen spelen met hun muziekvrienden een heerlijke voorstelling in theater De Schalm in Veldhoven.
De Zjoem staat garant voor aanstekelijke muzikale vrolijkheid. Een beetje folk, een beetje volks ook, vol invloeden uit verre streken, maar altijd met humor en een onvervalste Brabantse tongval. Met een fundament van koperblazers, aangevuld met accordeon, gitaar en zang is De Zjoem… gewoon De Zjoem. Zeker geen kapel (te weinig hoempa), ook geen band (want geen drummer) en ook geen orkest (want geen dirigent). En hoewel het erop lijkt: ook geen boyband (want geen kapsones). Dankzij hun eigengereide teksten op bekende melodieën staat De Zjoem garant voor een avond vol herkenning, maar ook vol verrassing. Want welke andere band zingt er nou over Zandoers? Of over de zus van Cor van Zon?
Ruim twee jaar geleden stonden de mannen van De Zjoem al eens avondvullend in de kleine zaal van theater De Schalm. Voor de muzikanten een geweldige uitdaging, omdat er dan echt meer bij komt kijken dan het verzorgen van sfeer op een of andere feestelijke gelegenheid. Elke noot wordt gehoord, elke letter verstaan en in de spotlights voor een aandachtig theaterpubliek is er geen mogelijkheid om jezelf te verstoppen. Het was een spannend avontuur voor De Zjoem, maar zeker eentje die smaakte naar meer. Want de zaal was uitverkocht tot de laatste stoel en achteraf werd de band overspoeld met complimenten. Zelfs liefhebbers die De Zjoem al vaak hadden gehoord, hadden ze nog nooit zó gehoord. Met perfect geluid, mooi uitgelicht en eindelijk eens zonder dat iemand er doorheen zal te ouwehoeren, zodat nu ook eindelijk eens goed geluisterd kon worden naar waar al die nummers nou echt over gaan. Al vrij snel na het optreden meldde de directie van De Schalm zich opnieuw: ze wilden De Zjoem programmeren in de gróte zaal. En hoewel de muzikanten dat wel een enorme stap vonden ('Hoe speel je zo’n zaal vol? Zoveel vrienden hebben we nou ook weer niet!'), namen ze de uitnodiging maar al te graag aan.
Op 4 januari is het zover, op de eerste zaterdagavond van het nieuwe jaar. De voorstelling, met de titel 'Twintig, twintig', bevat tal van muzikale verrassingen. Met hulp van verschillende experts uit het theater- en muziekvak is aan een voorstelling gewerkt die gezien en gehoord mag worden. En ook wel verfrissend na alle jaaroverzichten en oudejaarsconferences: eentje die met een hoopvolle blik voorúit kijkt.

Kaartverkoop via

www.deschalm.com

Meer berichten