Column Rens

De Force

Foto:

Als het een beetje tegenzit dan vieren we deze kerstmis met een half doosje taaie crackers, een flesje Chardonnay 1996 met inmiddels de zuurgraad van een Varta-accu, twee zakjes Cup-a-Soup en een dubieus potje wildpaté uit het kerstpakket van twee werkgevers geleden. Tenminste, dat willen de jongens van Farmers Defence Force ons doen geloven. Wat een fout clubje is dat zeg. Ik lees dat het overgrote deel van de boeren nauwelijks achter hun visie staat, maar zich er echt van distantiëren doet het agrarische gilde helaas ook niet.

FDF: de mannen van de fascistoïde logo's, van het rammen van dranghekken en het inbeuken van Provinciehuisdeuren met de Fendt. Ik hoorde één van de voormannen van de 'Force' het uitdunnen van het boerenbestand meer dan suggestief vergelijken met 'toestanden van 75 jaar geleden'. De Nederlandse overheid wordt gelijkgeschakeld met het nazi regime. Ik snap überhaupt niet dat de overheid deze halve terroristen nog laat aanschuiven bij de overleggen. Vrijdag miste een flink aantal reizigers op Eindhoven Airport het vliegtuig door aldaar blokkerende boeren. Nu dreigen ze weer met het blokkeren van distributiecentra van de supermarkten in de dagen voor kerst. De supermarkten schakelden via Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) een advocatenbureau in om dat te voorkomen. FDF-voorman Mark van den Oever reageert daar op, door aan te kondigen 'een paar duizend trekkers naar CBL en het advocatenbureau te sturen'. Dat zou bij mij dan bijna weer de suggestieve associatie ontlokken met het ombrengen van de advocaat van een kroongetuige.

De harde kern van FC Den Bosch verbleekt erbij. Dreigen, traineren, totaal onredelijke eisen, rellen en het inzetten van groot materieel om het land te ontregelen. Je zou je met al die glimmende trekkers met de waarde van een Rolls Royce trouwens nog afvragen of de financiële nood werkelijk zo hoog is bij FDF. De aanval is de beste verdediging en daarvoor is puik materiaal voorhanden. Stel dat dit de nieuwe trend is, dan ben ik ben benieuwd waar de brandweer, de grondverzetbedrijven, de politie en de landmacht mee gaan komen als zij aan de beurt zijn om hun positie te verdedigen.

Meer berichten