Govert Schilling had heel wat vragen van kinderen te beantwoorden. Ook over de mogelijkheid van buitenaards leven.
Govert Schilling had heel wat vragen van kinderen te beantwoorden. Ook over de mogelijkheid van buitenaards leven. (Foto: )

Maar wat is er dan áchter het heelal?

Rens van Ginneken

Veel vragen bij lezing over heelal

Govert Schilling is bekend als wetenschapspublicist en van zijn verhandelingen over het heelal bij De Wereld Draait Door. Vrijdag had hij een aandachtig gehoor van ruim tweehonderd kinderen in De Kerk Oostelbeers.

Oostelbeers - De bovenbouwgroepen van De Beerze in Middelbeers en Oostelbeers hebben er duidelijk zin in. Lotte van Lieshout uit groep 6 kijkt verwachtingsvol naar het scherm. "Ik weet er al wel iets van", vertelt ze. "Ik ken de acht planeten en weet ook dat er veel sterren zijn. Ik ben wel benieuwd, want ik kende deze meneer Schilling nog niet."

Jacco Kwaaitaal - van Dorpsraad Oostelbeers en het ontmoetingsinitiatief @Hutspot voor ouderen en jongeren - is in zijn nopjes met het kunnen strikken van Schilling. "Het is iemand die op een boeiend en begrijpelijk wetenschappelijke zaken kan uitleggen." De ontmoeting lijkt gelukt, want er zitten ook enkele tientallen ouderen in de zaal.

Schilling belooft een mooie reis door het heelal en verklapt dat hij als jongetje al spaarde voor een telescoop. Hij toont een filmpje van spelende kinderen, van bovenaf gefilmd, waarbij het beeld steeds tien keer hoger gaat. Dat wordt al snel duizelingwekkend: de aarde wordt een stipje en verdwijnt uit beeld. Zelfs sterrenstelsels versmelten tot diffuse wolkjes. Lotte van Lieshout kijkt er vol ontzag naar. Dan gaat het verder over telescopen en de Oerknal en hoe gasatomen door de zwaartekracht kluitjes werden, die later ook ons zonnestelsel vormden. "Uiteindelijk komen die atomen ook in ons terecht. Apart, dat wij zelf uit sterrenstof bestaan?", vertelt Schilling."

Zwarte gaten

Er gaan vele tientallen vingers de lucht in. Saar wil weten of buitenaards leven op ons kan lijken. "Dat kan", zegt Schilling. "Maar het hoeft niet: op een gasplaneet leven misschien alleen vliegende wezens." Een jongen vraagt: "Weet u dingen van Zwarte Gaten?" Schilling legt uit: "Dat zijn plekken in het heelal met zoveel zwaartekracht, dat alles er in valt en er niet meer uit kan. Zelfs licht verdwijnt erin. Wat er in zit weet niemand. Maar het is niet fijn om er in te vallen, want dan word je uitgerekt als een spaghettisliert." Het vragenvuur houdt nog lang aan met vragen als "Wat als buitenaardsen ons aanvallen?" en "Bent u weleens op een planeet geweest?" Schilling lacht geheimzinnig: "Ja… op de Aarde natuurlijk!"

Magisch

Een meisje stelt een intrigerende vraag: "Wat is er áchter de ruimte?" Schilling: "We weten niet of er een rand of een muur is. Waarschijnlijk gaat het heelal eindeloos verder." Jonas Tomjanssen (10) uit Oostelbeers is wel tevreden met de lezing. "Over onze Melkweg vond ik heel interessant. En die Zwarte Gaten vind ik wel gek", concludeert hij.

Ook Schilling zelf is na afloop content. "Er kwamen waanzinnig veel vragen. Dat komt door het mooie van het heelal: het is vreemd, maar wel echt. Dat maakt het magisch."

Meer berichten