De warming-up op het Doornboomplein. Vanaf hier vertrok het hele spul zaterdag in twee richtingen voor een mooi en vermakelijk parcours.
De warming-up op het Doornboomplein. Vanaf hier vertrok het hele spul zaterdag in twee richtingen voor een mooi en vermakelijk parcours. (Foto: )

Kerstpakken Parkoers stilaan traditie

Rens van Ginneken

Weer een geslaagde editie

Ruim zeshonderd deelnemers en veel enthousiasme bij de parcourslopers en de organisatie van de derde editie van het Kerstpakken Parkoers afgelopen zaterdag. Het sfeertje en het vermaak mocht er weer zijn bij deze derde editie.

Middelbeers - Een groep kerstmannen en -vrouwen houdt zich tijdens de warming-up op het Doornboomplein nog een beetje afzijdig bij het oude gemeentehuis en warmt zich liever bij een knetterende vuurkorf. Tom Bodde lacht: "Een mooi stukje recycling: het is één van de bomen die gerooid werden voor de renovatie van het plein. Vorig jaar had mijn vrouw een stalletje met zelfgemaakte kerstkaarten, maar nu wilden we ook weleens meelopen. In de omgekeerde richting natuurlijk, zo tegendraads zijn we wel!" Jochem van Hattum draait mee in de organisatie. Zijn vader Jo, die lijdt aan Parkinsonisme, was drie jaar geleden een van de initiatiefnemers van het Kerstpakken Parkoers ten bate van ALS en Parkinson/Parkinsonisme. "Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen dit in het dorp oppakken. Ook al die verenigingen en bedrijven die langs de route hun best doen om er een mooie happening van te maken." Over zijn vader: "Hij gaat nu zichtbaar achteruit en het kost hem veel kruim. Maar hij is er toch weer bij: het is voor hem geen optie om bij de kerstpakken neer te zitten. Een beetje een flauw woordgrapje, maar het klopt wel."

Kerstmanpop

In de Anjerstraat zingt Mariëlle Kuijpers een vrolijke 'Rockin' around the Christmastree' en even verderop wordt een ultrakorte eenakter opgevoerd door toneelclub Keskenoate, een hilarisch kerstverhaal. Voor de lopers is er eigenlijk geen honderd meter zonder vermaak. Sam Reijrink (10) uit Oostelbeers bekent: "Ik loop al drie jaar mee. Voor de gezelligheid, maar ook wel voor de snoepjes." Er valt inderdaad wel een en ander te smikkelen. In een partytent op haar oprit deelt Annemieke Hendriks gratis popcorn uit. "Ik heb al zeker zes kilo gemaakt", onthult ze. Antoinette Hems loopt samen met haar renmaatjes van Bali Runners. "Daarmee hebben we ons eigen goede doel, maar we ondersteunen ook heel graag andere Beerse goede doelen", vertelt ze.

Solexclub de Beerzen presenteert zich met een kerstman die rondjes rijdt op een kleurige Solex. In basisschool De Beerze laat muziekvereniging De Vriendschap honderden bezoekers meedoen aan een stoelendans met Eftelingliedjes. Malon van Kollenburg (24) loopt de route met drie vriendinnen. "Leuk om na twaalf jaar weer eens in mijn oude school binnen te komen", vindt ze. In de avond 'evalueren' er nog honderden kerstmannen en -vrouwen in café De Doornboom. De Beerse betrokkenheid is groot en ook 'een pilsje voor het goede doel' hoort daarbij. Op het plein prijkt een fiere kerstboom. Al decennia lang wordt deze steeds illegaal omgezaagd. "Dat mag", vertelt Jan Moeskops van de organisatie. "Maar dan mag je ook 1000 euro voor het goede doel afrekenen."

Meer berichten