Guus Meeuwis is de bedenker van de uitspraak 'Groots, met een zachte G'. FOTO: Stock
Guus Meeuwis is de bedenker van de uitspraak 'Groots, met een zachte G'. FOTO: Stock (Foto: Marjolein van Hoof)

Wie gaat de 'Zachte G'-prijs winnen?

Van de redactie.

Voordragen vóór vrijdag 10 januari

Erfgoed Brabant is op zoek naar enthousiaste liefhebbers van taal in Brabant. Deze mensen (of projecten) kunnen tot vrijdag 10 januari 2020 worden voorgedragen voor de 'Zachte G'- prijs, een stimuleringsprijs voor mensen die streektaal in Brabant op een bijzondere en bevorderende manier in de kijker zetten.

BRABANT - De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 18 maart 2020 in Theater de Leest in Waalwijk tijdens een gezellige theatrale en muzikale bijeenkomst waar diverse culturele uitingen in de Brabantse taal in de schijnwerpers worden gezet.

Over de prijs

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1.000,00 euro en is in het leven geroepen voor mensen met bijzondere prestaties op het gebied van de Brabantse streektaal. Dat kan een verrassende, spraakmakende activiteit zijn, maar ook een oeuvre dat blijft aanspreken. De winnende activiteit kan zowel modern als meer traditioneel zijn, maar valt vooral op door het authentieke karakter ervan: het zet taal neer als instrument van de Brabantse cultuur en identiteit.
Als er veel liefhebbers bij betrokken zijn, is dat een pré.

De jury

De deskundige jury die de winnaar kiest, bestaat uit Gerlaine Jansen, docent Nederlands aan Gymnasium Beekvliet en schrijfster van het Bossche dialect, Tim van der Avoird, taalkundige en tot 2019 voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol en Yoïn van Spijk, voorzitter van de dialectgroep Wollukse Praot en van Stichting Langstraats in woord en beeld.

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars waren, in 2018, Mientje Wever uit Boxmeer en Adri Hoppenbrouwers uit Rucphen vanwege de originaliteit van hun werk en de langdurige activiteiten waarmee zij hun Brabantse dialect op een bijzondere manier hebben gebracht. In 2015 wonnen Piet van Esch, Danker Jan Oreel en Henk Wittenberg vanwege, onder meer, de titels 'Wènne Klèts', 'Gin GelulBrabants voor beginners', 'Brabant-Daar brandt nog licht' en 'Grutvaojers Skrifje' en in 2013 won Petra Robben de prijs met het project 'De Taal van Tilburg'.

Voordragen

Kandidaten/projecten kunnen uiterlijk vrijdag 10 januari 2020 worden voorgedragen door de motivatie voor de voordracht (max 1 A4) o.v.v. 'Zachte G'-prijs te sturen aan ondertaand e-mailadres info@erfgoedbrabant.nl of per reguliere post.
Woensdag 18 maart 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt in Theater de Leest in Waalwijk.

Erfgoed Brabant

De 'Zachte G'-prijs is een initiatief van Erfgoed Brabant. Erfgoed Brabant is het kennis- en expertisecentrum voor erfgoed in Brabant.
De organisatie ondersteunt en verbindt het erfgoedveld, onderwijs en beleidsmakers in het verkennen, behouden en doorgeven van het veelzijdige verhaal van Brabant en maakt dat verhaal vervolgens ook bekend bij het brede publiek.

info@erfgoedbrabant.nl

Erfgoed Brabant, Postbus 1325, 5200 BJ 's-Hertogenbosch

Meer berichten