Wethouder Esther Langens, Willy v/d Wittenboer, installateur Jan v. Gerven, Jörgen Danyluk (Rabobank), Anne v. Zutphen, dakdekker Hans Smits.
Wethouder Esther Langens, Willy v/d Wittenboer, installateur Jan v. Gerven, Jörgen Danyluk (Rabobank), Anne v. Zutphen, dakdekker Hans Smits. (Foto: Rens van Ginneken)

Van Zutphen 'duurzame ambassadeur'

Rens van Ginneken

1500 zonnepanelen op bedrijfshal

Met de installatie van 1500 zonnepanelen en een complete dakrenovatie met pvc zet Handelsonderneming P.A. van Zutphen een megastap naar een duurzamere toekomst. Anne van Zutphen en Willy van den Wittenboer ontvingen wethouder Langens en de pers op hun dak voor tekst en uitleg.

Oirschot – "Al met al is dit een behoorlijk project geweest, waarbij eerst het dak helemaal opnieuw geïsoleerd is en ook een nieuwe toplaag kreeg. Vervolgens worden er nu 1500 zonnepanelen geïnstalleerd zoals je ziet", vertelt Willy van den Wittenboer van Van Zutphen BV. Her en der zijn installatietechnici druk bezig om al die panelen te plaatsen. In de verte prijkt de fiere toren van de Sint-Petrusbasiliek. Al lang wordt gesproken over een broodnodige update van industrieterrein De Stad, dat al dateert van begin jaren '80. "Het werd hoog tijd dat het terrein weer eens positief in het nieuws komt. Het is een bijzonder project natuurlijk, ook omdat er ongeveer een half miljoen geïnvesteerd wordt. Uiteraard is er eerst serieus gekeken of de dakconstructie hiervoor geschikt is: wat zeker niet willen zijn AZ-taferelen", lacht Van den Wittenboer. Wethouder Esther Langens kijkt goedkeurend rond. "Mooi dat je echt de maximale capaciteit van het dak benut. Op deze manier verwerven jullie echt een soort ambassadeursfunctie in de duurzaamheidsontwikkeling en opwaardering van De Stad", zo prijst ze. "Omdat we vooral ruimte voor opslag hebben we maar zo'n 15 procent van de energie zelf nodig. De rest van de schone energie wordt terug geleverd aan het net", zo legt Van den Wittenboer uit.

Grote speler

Voor veel dorpsgenoten is Van Zutphen misschien niet direct een bekende naam, maar het bedrijf heeft zelfs mondiale connecties. Anne van Zutphen, dochter van eigenaar Peter vertelt: "We zijn wereldwijd best een grote speler in de in- en verkoop van machines voor de voedselverwerkende industrie. Dat gaat om nieuwe machines maar een zeer substantieel deel van onze marktpositie wordt gevormd door gereviseerde machines. Daarin zie je mondiaal een flinke omloop. Mijn vader heeft daarin een goede positie verworven met een groot netwerk, door zijn jarenlange ervaring. We doen dan ook zaken van Nederland tot Egypte en van Nieuw-Zeeland tot de Filippijnen. Het zegt wel iets dat onze website inmiddels in vijf talen is." Van den Wittenboer voegt daaraan toe: "We kunnen snel zaken doen, mede vanwege onze goed relatie met Rabobank regio Eindhoven." Jörgen Danyluk, accountmanager Corporate Banking van Rabobank bevestigt dat. "Onze band gaat al meer dan dertig jaar terug. Ook voor bedrijven is het essentieel om het vastgoed door investering in duurzaamheid interessant te houden voor de markt. Daar denken we graag in mee. Bijvoorbeeld met een Rabobank Groen Lening, met een rentekorting van een half procent, tien jaar lang. Dan helpen we ook graag met de benodigde Groenverklaring te verzorgen."

Meer berichten