Meer informatie is te krijgen bij Gitta van der Putten, de steunoudercoördinator van gemeente Oirschot.
Meer informatie is te krijgen bij Gitta van der Putten, de steunoudercoördinator van gemeente Oirschot. (Foto: )

Steunouders naar Oirschot

Van de redactie

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Na een succesvolle opstart in Deurne, stuurt LEVgroep dit initiatief ook naar andere gemeenten.

Oirschot - Steunouders zijn vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen en te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen. Vaak wordt hiermee voorkomen dat zwaardere zorg nodig is.

Schroom

"Ondanks dat het bij steunouders om laagdrempelige steun gaat, merken we toch dat ouders soms een drempel ervaren. Het is lastig te begrijpen dat een dorpsgenoot dit 'zomaar' voor jou en je kind wil doen of hoe zo'n match tot stand komt", zegt directeur Maria Wassink van Steunouder Nederland.

Rosa (niet haar echte naam) vertelt daarover: "Toen mijn kinderen voor het eerst naar Luce ging was dat dubbel. Ze genieten echt enorm van die bezoekjes en alle aandacht die ze krijgen. En dat gun ik ze natuurlijk. Maar ik dacht ook 'straks willen ze liever daar wonen'. Ik vroeg me af waarom Luce dat voor mij wilde doen en of ik het misschien niet goed genoeg deed? Het is wennen hoor, als je gewend bent altijd alles in je eentje te moeten doen. Maar het is eigenlijk een soort tante voor de kinderen en dat is geweldig, want al onze eigen familie woont ver weg."

Training

Voordat steunouders beginnen volgen zij een meerdaagse training boordevol tips en handvatten. Gedurende het hele traject blijft een coördinator beschikbaar om op terug te vallen bij vragen of problemen. De steunoudercoördinator matcht vraag en aanbod zorgvuldig, zodat steun- en vraagouder goed bij elkaar passen. Natuurlijk is het wennen over en weer. Daarom is er altijd eerst een wenperiode waarin iedereen elkaar leert kennen en het vertrouwen kan groeien.

Nieuwsgierig naar Steunouder, of wil je zelf steunouder worden? Kijk op www.levgroep.nl/lokaal-aanbod/opgroeien-en-opvoeden/steunouder Voor meer informatie bel gerust met de lokale steunoudercoördinator:

Oirschot: Gitta van der Putten: 06 40862431

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden