Gerald Beerens leegt op vrijdag de prullenbakken in Oirschot
Gerald Beerens leegt op vrijdag de prullenbakken in Oirschot (Foto: WSD)

'Dit geeft in ieder geval weer wat rust'

Van de redactie

Gerald is blij dat hij weer werkt

Van de ene op de andere dag kon Gerald Beerens uit Oirschot helemaal niets meer. Zijn lichaam blokkeerde en hij kwam met een burn-out thuis te zitten. Na verschillende onderzoeken en behandelingen blijkt Gerald PTSS, posttraumatisch stresssyndroom, te hebben. De weg naar herstel is lang. Nu, acht jaar later, is hij blij dat hij weer aan het werk is.

Oirschot - Gerald herinnert zich de dag in 2011 nog goed. “Ik werd gebeld door een detacheringsbureau. ‘Hoe gaat het met je?’ vroeg de dame aan de telefoon. Dat was de druppel. De oorzaak, bleek later, lag in mijn jeugd. Ik praatte nooit over wat er in die tijd gebeurd was en ging alsmaar door. Maar de ellende moet er toch een keer uit. Dat hou je niet tegen. Mijn lichaam gaf letterlijk aan dat het genoeg was geweest.”

PTSS is een lange, heftige stressreactie op een schokkende gebeurtenis: een trauma. Je krijgt last van constante stress en verliest grip op je dagelijkse leven. Bij Gerald uit zich dat in het feit dat hij tegen geen enkele vorm van druk of verantwoordelijkheid kan. “Een ander kan zich dat niet voorstellen, maar als ik auto rijd en een bestuurder achter me gaat zitten duwen dan kan ik mijn auto aan de kant zetten. Mijn lichaam verkrampt en ik heb daar dagen last van. Of als er iemand achter me de trap oploopt. Ik voel de druk en dat slaat op mijn lichaam.”

Weer kunnen werken is stapje voor stapje gelukt. Gerald is bij psychologen geweest en heeft als laatste begeleiding gehad van een dame die weerbaarheidstrainingen geeft. Hij denkt daar dankbaar aan terug. “Aan haar begeleiding heb ik echt iets gehad. De training duurde zes weken maar zij besloot me pas ‘los te laten’ als ik er aan toe was. Dat bleek ruim twee jaar later te zijn. Het werkt het beste als de mensen die je begeleiden begrijpen wat er met je is en echt naar je luisteren.” Tijdens zijn behandelingen ging Gerald met hulp van een consulent van WVK, nu KempenPlus, weer aan het werk. “Hij heeft veel voor me gedaan en vond leuk werk voor me op een camping. Ik onderhield met plezier het campingterrein maar na 23 maanden bleek de eigenaar nooit van plan geweest te zijn om me een dienstverband te geven. Vooral de onzekerheid vrat aan me en negatieve ervaringen helpen niet om vertrouwen te krijgen.” Twee jaar geleden kwam Gerald bij WSD, het sociale werkbedrijf van gemeente Oirschot, terecht. Zijn consulent daar had snel door dat hij ontspande van het werken in de tuin. “Uren bracht ik er door. Zo werd de link met werken in het groen gemaakt. Dat werk is prettig maar het liefste zou ik net als voor mijn burn-out, weer in de bouw werken. Dat verdient beter en het werk ligt me meer, maar dat zal nooit gaan. Ik moet rustig aan kunnen doen als het even niet gaat. Dat gaat bij een gewone werkgever niet.” Gerald is blij dat hij weer werkt. “Thuis zitten is niks en op het werk heb je afleiding. Sinds kort heb ik een vast dienstverband bij WSD. Dat geeft me in ieder geval weer wat rust.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden