Column Rens

In de aanbieding

Foto:

Toen ik afgelopen week nog verheugd en nietsvermoedend naar de klepperende brievenbus liep, schrok ik me echt de West-Patagonische moerasblubber. Niet de verwachte vrolijke voorpagina van het Oirschots Weekjournaal, maar een inktzwarte krant, die me met knallende letters toeschreeuwde: 'BLACK FRIDAY'. De zwarte magie van de allesbepalende commercie krijgt het zelfs voor mekaar om mijn weekkrantje van voor tot achter onheilspellend zwart te 'kleuren'. Zucht.

Je ontkomt er blijkbaar niet meer aan. Koopjesdagen. We hadden al Singles Day gehad, met complete gekte in bijvoorbeeld China en Cyber Monday en nu wordt ook Black Friday ons door de consumentenstrot geduwd. Weer zo'n uit de VS overgewaaide gekte, net als Halloween en Valentijnsdag. We hebben natuurlijk al de 'normale' koopzondagen, waar zelfs de calvinisten in ons land niks tegen konden beginnen. Dan heb je nog de Sint- en kerstperiode die ook enthousiast wordt aangegrepen door de retail, wat ik een verschrikkelijk woord blijf vinden. Gewoon handel dus, bedacht door marketeers met targets, die 'denken in opportunities'. Brrr.

De Bijenkorf had vroeger de Maffe Marathon en de Drie Dwaze Dagen met idiote taferelen in de winkel, van elkaar bijkans vertrappende mensen. Die dagen hebben ze afgeschaft. Het past niet meer in het beleid om zo'n langere periode met stuntaanbiedingen te houden. Maar ze hebben nog wel Zomersale, Herfstvoordeel, Vrolijk Paasvoordeel, twee keer per jaar Glamour Day en Wintersale. Náást de 'gewone' Bijenkorf Uitverkoop, De Bijenkorf Sale en de Bijenkorf Opruiming. Diepe zucht.

Een jaar of tien geleden werd er vanuit Canada een niet-winkeldag gelanceerd, op de laatste zaterdag in november. Als bezinning over onze overconsumptie. Dat werd in zo'n vijftien andere landen opgepikt, maar niet in ons land, voor zover ik weet. Jammer, want die hele Black Friday-gekte is vooral een Zwarte Dag voor het klimaat, door wagonladingen Chinese meuk en aanbiedingen die eigenlijk helemaal geen aanbiedingen zijn. Deze week is ons krantje weer lekker kleurig gelukkig, met de normale aanbiedingen van Slagerij Joep Smits en Autobedrijf Verbruggen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden