Blij dat 'ie ligt, de grootste steen van de Unie van Haaren. Het team van Frans Liebregts kan even uitblazen.
Blij dat 'ie ligt, de grootste steen van de Unie van Haaren. Het team van Frans Liebregts kan even uitblazen. (Foto: Picasa)

Weer een 'Jo Gijsen' in De Beerzen

Rens van Ginneken

Schenking Haaren aan De Beerzen

Het kunstwerk Unie van Haaren van Jo Gijsen leek met de herinrichting van het Mgr. Bekkersplein in Haaren verloren voor de gemeenschap. Maar in Middelbeers, waar Gijsen vele jaren woonde en werkte, krijgt het nu toch weer een plek. Het verplaatsen was nog een kunststukje op zich.

Middelbeers - 'De Jannen' van heemkundekring Den Beerschen Aard, Jan Aerts en Jan van Vroenhoven, zijn er bijzonder content mee, dat het is gelukt om nog een belangrijk werk van de kunstenaar Jo Gijsen (1943-2017) naar De Beerzen te halen. Vooral aan de heemkunde is het te danken dat 68 van Gijsens werken inmiddels weer in het dorp te zien zijn. De herplaatsing van het werk Unie van Haaren werd een echt huzarenstukje. De vier forse monolieten in Gijsens kenmerkende stijl, met bewerkte delen en delen waarin de oorspronkelijke karakteristiek van de steen zichtbaar bleef, verfraaiden sinds 1997 het Mgr. Bekkersplein in Haaren.

"De beeldengroep stond symbool voor de vier kernen in de toen nieuwe gemeente Haaren", vertelt Aerts. "Zo'n drie maanden voor zijn overlijden belde Jo ons. Het plein zou opnieuw ingericht worden. Voor 'De Unie van Haaren' was geen plaats meer en het zou mogelijk zelfs naar de puinbreker gaan. Dat ging hem aan het hart. Hij vroeg of wij dit misschien konden voorkomen." De twee Jannen hadden vervolgens in Haaren een 'prettig gesprek', maar zekerheid over een overdracht kwam er nog niet direct. "Haaren vroeg nog een schriftelijke onderbouwing. Die heb nog persoonlijk afgegeven in Haaren. Ik heb er echt nog wakker van gelegen, of het toch wel goed zou komen", bekent Aerts.

45 ton

En het kwam goed: Haaren zegde zelfs toe de monolieten te schenken aan de gemeente Oirschot, met daar bovenop een riante ver- en herplaatsingsvergoeding. "We schakelden Frans Liebregts in, van het gelijknamige vervoers- en grondverzetbedrijf. Een logische keuze, omdat we vaak met hem samenwerken, maar ook omdat Frans en Jo goed bevriend waren; Jo had zelfs een werkplaats bij hem", vertelt Van Vroenhoven.

Het verwijderen van het 45 ton zware kunstwerk had echter nogal wat voeten in de aarde. In september zijn de mannen van de heemkunde, met versterking van Liebregts' team, er nog een week of twee mee doende geweest. "De drie kleinere losten gemakkelijk, maar de grootste, zo'n vier meter hoog, bood flink weerstand. De hele fundering moest zelfs worden doorgezaagd en er kwam een 48-tons kraan aan te pas om het gevaarte op te laden. Toen viel de steen tijdens het transport nog in twee stukken uiteen, maar dat wordt nog gerepareerd", aldus Aerts. Voor het kunstwerk is een mooie zichtplek gevonden, bij de Grembocht, aan de Kuikseindseweg. "Daar zal het eind van dit jaar weer op een stevige fundering staan", vertelt Van Vroenhoven. In 2020 wordt het onderdeel van een Jo Gijsen fiets- en wandelroute door De Beerzen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden