Eén keer per twee weken kunnen alleenstaande, zelfstandig wonende ouderen aanschuiven voor een lekker maaltje in Ons Mevrouw.
Eén keer per twee weken kunnen alleenstaande, zelfstandig wonende ouderen aanschuiven voor een lekker maaltje in Ons Mevrouw. (Foto: )

Haché en aanspraak op het menu

Rens van Ginneken

Eetpunt voor oudere alleenstaanden

Al een jaar of vier eten er in ontmoetingscentrum Ons Mevrouw alleenstaande ouderen samen. Zo'n twintig vrijwilligers zorgen daarmee ook voor een welkom uitje voor deze 'senior dorpsgenoten'. En tussen de wortelstamp en het hachévlees passeert er van alles de revue: van de landelijke politiek tot de verbouwing van het oude gemeentehuis.

Middelbeers – Hoewel het dinertje pas om half zes gepland staat, komen half vijf de eerste gasten al binnen. Op deze woensdag zijn Marlien van Ham, Elly Bosboom en Hans Mutsaers de vrijwilligers die de ouderen als koks en gastvrouw ontvangen. Er zijn wel minder mannen dan vrouwen onder de gasten. Elly vertelt. "De mannen die hier komen, koken eigenlijk nooit zelf. Sommige dames trouwens ook niet." Eén van de mannelijke gasten, Loek Manders, al 26 jaar weduwnaar, kan dat bevestigen. "Ik zit bij de maaltijdexpress. Maar ik schuif ook drie keer per week bij de maaltijden bij JorisZorg aan en hier eens in de twee weken." Zijn buurman Martien Kaal onthult: "Je komt hier echt niks tekort hoor. Soms krijg je zelfs nog een restantje mee voor 's anderendaags!" Dan komt het eten op tafel en vult de ruimte zich met een heerlijke geur. De koks hebben hun best gedaan op mooie stamppotjes, met daarbij worstjes, uitgebakken spekjes en haché.

Vierde groep

Aan tafel hoor je geanimeerde gesprekken, over het veelbesproken hek van Jan de Rooy, maar ook over Jeroen Pauw en internetfraude. Als de groep, verslaggever incluis, zich op het eten richt, merkt Martien met een knipoog op: "Dan hoor je ze niet meer hoor." Na ook nog een lekker en kleurig toetje blijft een groepje dames nog na-buurten. Toos Hooyen komt hier al een jaar of drie, zo vertelt ze. "Gewoon omdat alleen eten niet gezellig is." Riet van den Berk knikt: "Voor jezelf alleen koken ook niet trouwens." Lies Liebregts: "Ik woon in Oirschot nu, maar voel me nog genoeg Beers. Ik werd gebeld of ik niet wilde. Nou: ik wilde wel!" "Ik sta op de wachtlijst voor een vierde groep, maar mag al komen als er iemand uitvalt", aldus Trees Neggers. Ria van de Vondervoort: "Het is altijd gezellig en je hoort weer eens het nieuws uit het dorp." "Ik kijk wel uit naar het kerstdiner op 18 december hier: dan komen alle gasten én alle vrijwilligers", vertelt Cor Deenen, terwijl de overige dames knikken.

Marie-Louise Boxelaar, een van de eerste vrijwilligers in dit project: "We zijn hiermee begonnen, om de alleenstaande ouderen iets te bieden waarbij ze gezelschap vinden. Zoals je ziet is het inmiddels een heel geanimeerd gebeuren. Er ontstaan weer nieuwe sociale contacten: ze zoeken elkaar nu ook weleens buiten de groep op. Er is zelfs al een nieuwe relatie uit opgebloeid." Marlien valt bij: "Het is soms echt ontroerend hoe dankbaar de mensen reageren."

Geïnteresseerde ouderen en mensen die het leuk lijkt om de vrijwilligers te ondersteunen, kunnen contact opnemen met Ria van Beers: pietvanbeers@hotmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden