Column Rens

Selectief

Foto:

Dat het er niet altijd even fijnzinnig aan toe gaat op en langs de voetbalvelden is geen geheim en misschien ook niet vreemd met verlichte voorbeelden als Marco 'Sieg Heil' van Basten. Heel Nederland stond weer op zijn kop toen bij FC Den Bosch – Excelsior Mendes Moreira 'getrakteerd' werd op racistische spreekkoren vanaf de Bossche tribune. 'Katoenplukker', 'K-neger': dat soort subtiliteiten. Het is natuurlijk dieptriest dat dit vijftig jaar na Martin Luther King nog bestaat. Een paar dagen later stond het Nederlands Elftal, wit en gekleurd, symbolisch in een cirkel tegen racisme.

Tja, mooi, die empathie en solidariteit. Maar ik vind die empathie ook wel erg selectief. Dit speelt natuurlijk al tientallen jaren en de meeste clubs, plus de KNVB, bleven er al die jaren mee door keutelen, zonder ooit echt stevig in te grijpen. Waarom ik het ook nogal selectief vind, is omdat Oranje volgens mij nog weinig bezwaren heeft laten aantekenen om in Qatar het WK te spelen in 2022. Qatar: het land waar de stadions gebouwd worden met Sri Lankese en Nepalese arbeiders die als slaven worden uitgebuit en waarvan er al honderden zijn omgekomen bij die bouw. Waar huiselijk geweld tegen vrouwen nog gewoon mag en waar homo's worden vervolgd. Een beetje solidariteit met ook deze mensen had Oranje gesierd.

En dan had je deze week nog het geweld van allochtone jongeren tegen blanke jongeren in Gorinchem. De filmpjes werden krampachtig geweerd van social media. Waarschijnlijk heeft een roedel Facebook moderators lange dagen gedraaid om het telkens weer te verwijderen. En hoe krampachtig Een Vandaag de filmpjes niet draaide en ook het 'allochtoonwoord' meed, door snel over te schakelen op de invloed van filmpjes op jongeren. Waarom kan dit niet gewoon benoemd en getoond worden in onze media? Ik snap dat je de daders niet kan generaliseren als 'allochtonen'. Daarmee kwets je de gevluchte Syrische moeder met jonge kinderen, of de expat uit Mumbai. Maar door de beelden van de Boze Blanke Mannen en de aangeslagen Moreira wél en de in elkaar geslagen witte jongeren níet te tonen, hang je een selectiviteit aan waar de samenleving geen streep verder mee komt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden