Na 12 bestuursjaren, waarvan negen als voorzitter, laat Kees Swaanen een toekomstbestendige accomodatie achter.
Na 12 bestuursjaren, waarvan negen als voorzitter, laat Kees Swaanen een toekomstbestendige accomodatie achter. (Foto: )

'Koester kader en vrijwilligers'

Rens van Ginneken

Kees Swaanen treedt na 9 jaar af als voorzitter

Onder zijn voorzitterschap zijn er grote stappen gezet om Oirschot Vooruit weer toekomstbestendig te maken. Na negen jaar vindt Kees Swaanen het tijd worden voor een frisse wind in het bestuur van de voetbalvereniging.

Oirschot - Onmiskenbare trots straalt hij uit, bij de nagelnieuwe kantine van 'zijn' club. Vooral vanwege die enorme facelift van de accommodatie van voetbalvereniging Oirschot Vooruit, die onder zijn voorzitterschap tot stand kwam, zal Kees Swaanen (56) waarschijnlijk nog lang herinnerd worden als de 'bouwvoorzitter'. In amper een jaar tijd kwamen er twee kunstgrasvelden, een moderne kantine met ruim terras, een nieuwe tribune en nieuwe kleedkamers. "In juni werd het oude onderkomen goeddeels gesloopt en in juli al ging de bouwploeg aan het werk", vertelt Swaanen. "We hebben nog een tijdje toiletwagens en een combi als vergaderruimte gebruikt, als noodvoorziening. Maar alles is snel gegaan, mede omdat De Meeuw de units al prefab had geproduceerd, maar vooral ook door de inzet van onze eigen, fanatieke bouwploeg van vrijwilligers. Die hebben zich echt het schompes gewerkt", zo prijst Swaanen.

Privatisering

De weg naar die noodzakelijke opknap van de vijftig jaar oude accommodatie was er echter wel een met hobbels en valkuilen. "Zo'n zes jaar geleden liep de beoogde privatisering al vast. In de tussentijd liep het achterstallig onderhoud van de verouderde accommodatie op, omdat niet zeker was wat de toekomst ging brengen. Dat leverde weer andere problemen op. Zo werd het steeds lastiger bijvoorbeeld om de boel goed verzekerd te krijgen."

Gemiste kans

Vervolgens kwam er het opzienbarende nieuws dat Oirschot Vooruit en Hockeyclub Oirschot (HCO), met nogal verschillende clubculturen, graag samen verder wilden op één complex, met één gezamenlijke kantine. Daarbij trokken Swaanen en Bart Prinsen, voorzitter van HCO gebroederlijk op, om ook de gemeente bij die plannen te betrekken. "Dat die samenwerking uiteindelijk niet rondkwam vind ik nog steeds een gemiste kans", aldus Swaanen. "Ik erken dat we hoog hebben ingezet en dat de gemeente daardoor vraagtekens zette bij de financiële haalbaarheid. Maar de beide verenigingen op één groot complex, met de toegevoegde waarde van de Edwin van der Sar Foundation en het testlab van Fontys bijvoorbeeld: dat was toch wel echt fantastisch geweest. Het heeft er in ieder geval toch toe geleid dat de beide clubs elkaar echt zijn gaan waarderen en nu ook vaak samen dingen doen. Zo doen er bij onze Quizavond binnenkort aardig wat HCO-teams mee en de beide besturen vormen samen ook een team. En als op zondag ons eerste elftal uitspeelt, gaat veel van ons thuispubliek even kijken bij de hockey."

Obligatieleningen

Swaanen is trots op de herontwikkeling van het sportpark, die uiteindelijk mogelijk werd door een clubinjectie van een ton, zes ton vanuit de gemeente, een bijdrage van de Melis van Beek Stichting en een benefiet en dienstenveiling. "De gemeente zijn we nog steeds heel dankbaar voor die ondersteuning", aldus de voorzitter. Bij die financiële constructie vielen de vrij onorthodoxe obligatieleningen op, waarmee leden tegen een aantrekkelijke rente geld aan hun club leenden. "Dat hebben we wel even goed moeten uitleggen", vertelt Swaanen met een glimlach. "Maar zo kregen we toch relatief snel nog anderhalve ton extra binnen en kregen we de hele financiering vrij gemakkelijk rond. Dan merk je dat de betrokkenheid bij de club heel groot is. Onlangs bleek dat ook nog eens bij de herdenking van ons jong overleden lid Rob van Straten: het zat hier bomvol en was muisstil. En zo ook bij de jaarvergadering trouwens. Dan komt er ook altijd wel zo'n honderd man."

Eerste klasse

Ook trots is Swaanen op de sportieve successen, zoals bijvoorbeeld het snelle opstomen van Oirschot Vooruit 1 van de vierde naar de eerste klasse en de mooie prestaties van de jeugdteams. "De jeugdinstroom wordt wel wat minder, maar dat is denk ik eerder te wijten aan demografische omstandigheden. Er is weinig meer gebouwd en dus minder bevolkingsaanwas. Toch verwacht ik dat we redelijk stabiel zullen blijven qua ledenaantal."

Commitment

Hij hoeft niet zo nodig 'over zijn graf heen te regeren', maar een kleine tip heeft hij nog wel bij zijn afscheid. "Je moet je vrijwilligers en je kader koesteren; die zijn goud. Het wordt wel steeds lastiger om vrijwilligers te vinden, zo merken we. Als er nu een kind wordt aangemeld, vragen we aan de ouders ook wat ze vanuit hun achtergrond kunnen bijdragen aan de club. Een stukje commitment mag je ook van je leden verwachten. Overigens vind ik dat we dat ook het partnership met onze gemeente moeten blijven zoeken. Om deze te blijven overtuigen van onze maatschappelijke waarde in Oirschot. We hebben elkaar gewoon nodig. Daarom kan je een vereniging als deze niet als een bedrijf benaderen bijvoorbeeld."

Boeken lezen

Dinsdag 12 november legde hij de voorzittershamer neer. Hans Verouden, die de sponsorcommissie tot heden leidde, werd door de ledenraad goedgekeurd als de nieuwe voorzitter. Kees Swaanen zal zich niet gaan vervelen. "Ik doe even een jaar niks in de vereniging, ik wil anderen de ruimte geven om hun weg te vinden. Ik heb ook nog een drukke baan als bestuurder bij een erfgoedinstelling, die bijvoorbeeld oude kloosters moet her-bestemmen. En ik heb nog zat boeken liggen, die nog gelezen moeten worden", zo besluit hij met een lach.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden