Het hekwerk van Jan de Rooy moet alsnog weg, oordeelt de gemeente. Ook bomenkap en bijgebouwen moeten ongedaan gemaakt worden.
Het hekwerk van Jan de Rooy moet alsnog weg, oordeelt de gemeente. Ook bomenkap en bijgebouwen moeten ongedaan gemaakt worden. (Foto: )

Streep door vergunningen De Rooy

Rens van Ginneken

Gemeente wil desnoods dwangsom

De hekwerken van Jan de Rooy om zijn perceel in Middelbeers kunnen toch niet door de beugel, zo vindt de gemeente Oirschot. De besluiten om hiervoor vergunning te verlenen zijn herroepen. Ook andere illegale werkzaamheden en bouwwerken moeten verdwijnen van De Rooys perceel, op straffe van een dwangsom.

Middelbeers - Met het alsnog weigeren van de vergunningen volgt het college van B en W het advies van de bezwarencommissie van 28 augustus. Sinds maart van dit jaar trok Werkgroep Natuur en Landschap (WNL) geregeld bij de gemeente aan de bel, omdat oud-Dakarcoureur en oud-transportondernemer Jan de Rooy op zijn terrein aan de Kromvensedijk een hek van 869 meter lengte liet plaatsen. "In strijd met de bestemming Natuur", oordeelde de werkgroep. In de tussentijd werd de lijst met geconstateerde overtredingen van De Rooy almaar langer, met aanleg van wegen en leidingen, ongeoorloofde bomenkap en niet toegestane bijgebouwen en verlichting in natuurgebied. De gemeente heeft nu via de advocaat van WNL, Rogier Hörchner, laten weten dat zij niet alleen het lange hek weg wil hebben, maar ook 23 lantaarns, een beveiligingscamera, vier parkeerplaatsen, een gazon en betonnen schapen in de natuur. Ook verschillende bijgebouwen moeten weer weg. Wanneer De Rooy niet meewerkt, kan er een maximale dwangsom van 120 duizend euro worden verbeurd. Daarmee komt de gemeente WNL voor een flink deel tegemoet.

Klacht

WNL en de advocaat zijn vooralsnog positief over de voorgenomen actie van het college, maar houden nog een slag om de arm. Zo moet ook het grootschalig verwijderen van bomen en struiken, ontgronden en egaliseren, het aanleggen van een vijver en leidingen en het houden van vee en uitheemse diersoorten, zoals zwarte zwanen, worden aangepakt, zo vinden zij. Daarbij willen zij dat de gemeente ondubbelzinnig vastlegt hoe en wanneer er dwangsommen worden opgelegd, maar ook dat er zaken worden vastgelegd over het in de oude staat herstellen van alles dat illegaal is veranderd. Overigens is de advocaat van WNL minder te spreken over de werkwijze van gemeente Oirschot. "De gemeente heeft zaken juridisch niet op orde. Nu, na heel veel moeite van mijn cliënt, komt men eindelijk, deels, in beweging. Ik heb zelfs een klacht moeten indienen tegen burgemeester Keijzers, omdat zij gewoon helemaal niet reageert op mijn brieven", besluit hij. Hans Smulders van WNL: "WNL is blij met deze verstandige heroverweging van de gemeente. Die is nu duidelijk gebaseerd op regelgeving en jurisprudentie. Als de gemeente daarop blijft voortgaan is verwijdering van die hekwerken en herstel van de aangetaste natuurwaarden een logisch vervolg", zo stelt hij. De advocaat van Jan de Rooy, Tim Wijgergans reageert: "Er zijn op dit moment geen ontwikkelingen die vanuit mijn cliënt een publieke toelichting behoeven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden