Column Rens

Afgeschafte natuur

Foto:

Ik heb te doen met Carola Schouten, Minister Onder Vuur. Ze mag het zwakke PAS-verhaal van één van haar 'illustere' voorgangers, de opportunist Henkie Bleeker (die statushouder Mauro, vóór het terugsturen naar het land van herkomst nog wilde trakteren op een avondje PSV), verdedigen en uitvoeren, omringd door schuimbekkende boeren. De afgelopen weken werd duidelijk dat bij de uitvoering van de PAS de natuurgebieden in den lande zorgen voor 'heroverweging' bij het Forum voor Thierry, bij de Partij Voor Meer Minder Minder en bij de 'rightwing' van Ruttes club. Zij lanceerden vrolijk het idee om het aantal Nederlandse natuurgebieden te verminderen, zodat we weer wat meer stikstofruimte krijgen voor landbouw, verkeer, de bouw en de scheep- en luchtvaart. Of zij dat deze maandag even te berde wil brengen in Brussel? Ze zal daar ongetwijfeld zitten met een plaatsvervangende schaamte, vanuit haar menselijk-christelijke achtergrond. "Ik word ook maar gestuurd. Voor mij hoeft het niet zo nodig…", zal ze de commissie naar haar schoenpunten starend voorleggen.

Maar wat is het eigenlijk prachtig gevonden van de voorvechters voor Vijfbaans 180 Per Uur! Een fantastisch staaltje 'out of the box' denken natuurlijk. Als je de natuur niet benadert als vaststaand gegeven, of als waardevolle toevoeging aan ons leefklimaat, maar als de veroorzaker van het probleem: dan schaf je de natuur toch gewoon af? Briljant natuurlijk, de natuur is niet het slachtoffer, maar simpelweg de lastige partij in het verhaal!

Ik ben erg benieuwd waar deze boreale vrienden nog mee gaan komen, want het opent ongetwijfeld meer snelwegen naar verrassende oplossingen. Het aardgasprobleem in Groningen? De Groningers zélf zijn het probleem: laten we ze afschaffen. Herverdelen over Friesland en Drenthe, of deporteren naar Zeeland. Te weinig handen aan het bed in de ouderenzorg? Schaf de ouderen af, middels een euthanasie-stimuleringsplannetje voor 70-plussers, met vijf jaar dubbele AOW tegen het einde. Lerarentekort? Verdubbel het aantal leerlingen per klas, zodat de docenten binnen drie jaar weer hevig terugverlangen naar de situatie van 2019. Denken in oplossingen mensen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden