Omgang met een psychische stoornis in vroeger tijd

Aanvang 20.00 uur. Locatie: Markt 1, Oirschot. Kosten: Gratis voor leden, voor niet-leden 4 euro. 
Aanvang 20.00 uur. Locatie: Markt 1, Oirschot. Kosten: Gratis voor leden, voor niet-leden 4 euro.  (Foto: Picasa)

Op 21 november verzorgt Hans van den Broek bij De Burgemeester (Harmoniezaal) de lezing: 'De omgang met een psychische stoornis in vroeger tijd'.

Oirschot - Tijdens deze lezing zal Hans van den Broek met veel plaatjes en voorbeelden praten over de omgang met mensen die krankzinnig of zwakzinnig waren. Dat leidt tot zeer interessante inkijkjes in het verleden.

Aanvankelijk overheerst het idee dat gedrag dat anders is dan gebruikelijk ontstaat door het ingrijpen van de hemel, door God of de Duivel. In de loop der tijd maakt onderscheid in de gedragingen die waarneembaar zijn: 'Ziet de zieke zaken die anderen niet zien, is er sprake van ongeremd gedrag, gaat de aandoening samen met vallende ziekte?' De aanpak van al deze aandoeningen blijft tot rond 1800 hangen in de tot die tijd gangbare medische behandelingsmethoden. Denk aan sappenleer, signatuurleer, sympathie of toverleer, de religieuze aanpak, sterrenkijkerij en schriktherapie om boze geesten weg te jagen. Daarna gaat men langzaam over op overwegingen die van de patiënt en het opkomende onderzoek uitgaan: no restraint, badtherapie, arbeidstherapie, en uiteindelijk electroshocks. Omdat zorg altijd geld kost ziet men dat de verantwoordelijken er vaak toe vaak besluiten om deze kosten in toom te houden. Denk aan eenzame opsluiting in een klein hok, met slecht voedsel, waaruit niet te ontsnappen valt. Veel zaken rondom gestoord gedrag die de maatschappij van oudsher bezighielden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden