Vele honderden jongeren vonden hun weg naar de Oostelbeerse disco Skylab, later getransformeerd tot wokrestaurant.
Vele honderden jongeren vonden hun weg naar de Oostelbeerse disco Skylab, later getransformeerd tot wokrestaurant. (Foto: )

Terug naar de tijd van Skylab

Rens van Ginneken

Reünie voormalige discotheek

Gouden jaren waren het in Oostelbeers, van pakweg half jaren zeventig tot midden jaren tachtig. Tot ver in de regio was discotheek Skylab, later Disco 2000, bekend en geliefd bij de jeugd, die er danste op de muziek van George Mc Crae en Santana. Herma Overman, dochter van de eigenaars Gert en Ine, groeide er praktisch op en genoot met volle teugen. Zij organiseert op zaterdag 23 november een Skylab Reünie in café De Doornboom.

De Beerzen – De opgevoerde Kreidler, het eerste pilsje, de eerste verkering. Allemaal zaken van belang in het leven van een jongere: zaken die bij discotheek Skylab de ruimte kregen. Herma Overmans ouders hebben de roemruchte Oostelbeerse discotheek een kleine vier jaar gerund, midden en eind jaren zeventig. "Ik was vijftien. Als je dan een disco aan huis hebt, is dat een droom die uitkomt natuurlijk!", zo opent Herma ze. "Hoewel het ook wel een nadeeltje had. Als ik bijvoorbeeld in Vessem naar de disco wilde, zei mijn moeder: waarom, die heb je hier thuis toch ook!?" Ze vervolgt: "Ik herinner me vooral een hele leuke tijd. Al mijn vrienden kwamen bij ons in de disco en ik heb er nog een eindexamenfeest gehouden met tachtig mensen." Een andere tijd, waarin de jeugd samen naar de kermissen ging en naar de straatraces met Boet van Dulmen, of om te dansen in Skylab dus. "Het was een gemoedelijke tijd", zo herinnert Herma zich. "Voor mijn gevoel kon er nog meer. Er was ook bijna nooit rottigheid in Skylab. Als het nodig was, fungeerde mijn moeder als uitsmijter: desnoods trok ze de onruststokers zelf aan de haren naar buiten hoor!"

Queen & ABBA

Ook muzikaal waren het gouden jaren natuurlijk. Herma vertelt: "We hadden populaire dj's, zoals Adje Wouters uit Hapert en Peter Reniers uit Best. Die gingen wekelijks naar de platenzaken in de stad, om de nieuwste Top-40 singletjes te halen. Tja, wat werd er gedraaid…? De Stones natuurlijk en Santana, ABBA, George mc Crae, 10 CC, Deep Purple, David Bowie en Tina Turner bijvoorbeeld." Ze herinnert zich nog dat de discotheek uit noodzaak werd geboren. "Het café, Juliana toen, was duur in de pacht. Om extra omzet te genereren werd de zaal tot disco verbouwd, met een dansvloer en gezellige nisjes en dakjes. Later hebben mijn ouders nog horeca in Tilburg en Weert gehad. Ze leven nog steeds hoor. Mijn moeder heeft beloofd naar de reünie te komen." Die reünie wordt dus gehouden bij café De Doornboom en er wordt aardig wat volk verwacht, aldus Herma. "Ongeveer vijf jaar geleden hadden we ook een Skylab-reünie, daar kwam toen zo'n 350 man op af. De meeste oud-bezoekers zijn nu rond de zestig dus nog aardig vitaal. We gaan er een mooi feestje van maken, met muziek uit die gouden tijd, door DJ Wilky Way", zo belooft de 'discodochter'.

Skylab-reünie, zaterdag 23 november in De Doornboom, vanaf 20.00 uur.

Info: Facebook Skylab Reünie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden