Schildersgroep Peintura: Peter Heuvelmans, Jan Hems, Susan Hoeks-Liebregts, Marcel Noordman en Jan van Rijen in het atelier.
Schildersgroep Peintura: Peter Heuvelmans, Jan Hems, Susan Hoeks-Liebregts, Marcel Noordman en Jan van Rijen in het atelier. (Foto: )

Individueel sterker, door het collectief

Rens van Ginneken

Peintura in Oude Kerkje

Als je als schilderscollectief, met hele verschillende geesten en benaderingen van de kunst, al twintig jaar samen bent, doe je toch iets goed. Schildersgroep Peintura schildert al twintig jaar, elke woensdag in het atelier van Marcel Noordman. Komend weekend vullen zij het Oude Kerkje met zeer diverse en verrassende schilderkunst.

Oirschot/Middelbeers - "Ja: hier zit toch zo'n honderdvijftig jaar schilderervaring bij elkaar, lacht Marcel Noordman. In het atelier is al goed te zien, hoe divers de stijlen van de vijf kunstenaars zijn. Ze leerden elkaar meer dan twintig jaar geleden kennen bij de Vrije Academie in Oirschot. "Toen dat dreigde op te houden, zijn we voor onszelf verder gegaan", vertelt Susan Hoeks-Liebregts. Noordman vult aan: "We hebben er een goede basis meegekregen, maar uiteindelijk leer je toch het meeste van het zelf doen." Dat 'zelf doen', doet de groep dan overigens wel vaak gezamenlijk. Jan van Rijen kan dat wel verklaren. "Je hebt hier natuurlijk de gezelligheid, maar ook overleg en reflecteren op elkaars werk is erg stimulerend, merken we. Je loopt minder snel vast." Peter Heuvelmans daarover: "Het is hier lekker rustig om te werken. En de regelmaat is ook goed. Halverwege de avond, bij de koffie, geven we dan commentaar op elkaars werk." Susan, met een brede lach: "Dat noemen we dan 'feedback' Peter."

Hechte groep

"De groep is erg hecht geworden. Voor een nieuwkomer zou het lastig zijn om er nu nog tussen te schuiven", erkent Susan. In die twintig jaar is de groepsdynamiek gegroeid, maar ook het werk zelf. Susan: "Ik zou mijn werk van 1999 nu niet meer in het Oude Kerkje hangen hoor." Marcel erkent: "De kwaliteit is flink gegroeid, maar ook interesses veranderen, of je kijk op kleurgebruik." Hij is bekend om zijn koeienschilderijen. Daarnaast toont hij nu ook een serie damesportretten, tegen een decor van Spaanse kranten, een imposant eerbetoon aan schoonheid, getiteld 'Belleza'. Peter ziet de schoonheid vooral in de natuur. Hij toont een doek in wording, met een aantal zwijnen die een pad oversteken. "De natuur verveelt nooit", zo weet hij. Jan Hems heeft zijn muze gevonden in het abstracte, zo blijkt uit een doek met een mooie 'onderhuidse spanning', waarop slechts vaag een mensfiguur zichtbaar is. 'Bij mij is het altijd zoeken, zoeken. Het ontstaat altijd rechtstreeks vanuit het gevoel." Susan imponeert met forse, krachtige portretten, in sprekende tinten. "Eerst schilderde ik in hardere kleuren. Ik vind het nu ook leuk om het warm en rustig te houden", legt ze uit. Jan van Rijen tenslotte herbergt in zichzelf al een flinke diversiteit, met een beeld op Venetië, of van een Afrikaanse vrouw. "Maar ik schilder ook bloemen, of een oud mannetje als ik er zin in heb", onthult hij.

Deze boeiende en zeer diverse groepsexpositie is te bezoeken zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

www.oudekerkje.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden