Column Rens

Tien miljoen

Foto:

Regelmatig krijg ik via Facebook posts van Overbevolking.nl-Club van Tien Miljoen. Geen soort van Quote 500, van het gezelschapje Nederlanders met meer dan tien miljoen in hun portemonnee, maar een groep die pleit voor de beperking van de Nederlandse bevolking tot zo'n tien miljoen mensen.

Ons land is nog steeds één van de fijnste plekken op deze aardbol, hoewel veel landgenoten daar anders over denken. Er wordt gekankerd tegen en voor Zwarte Piet, de regering deugt niet en 'links heeft alles kapot gemaakt'. En dan hebben we dus nu de Club van Tien Miljoen, die vindt dat ons land te vol is, met als gevolg een ongezond leefklimaat, overconsumptie en meer lieden met Audi-gedrag.

Eerlijk gezegd voel ik de laatste tijd steeds meer sympathie voor de ideeën van de Club. Overigens heeft deze niet alleen Nederland op de korrel: het is meer exemplarisch bedoeld voor onze wereld. We kunnen en moeten, denk ik, een aantal zaken heel rap aanpakken, anders kon het weleens eerder faliekant fout gaan dan we denken. Opwarming van de aarde, stikstof- en co2-reductie, de plastic soep in de oceanen: het gaat allemaal bijdragen aan nog veel meer oorlogen en migratiestromen dan we nu al hebben. Maar ik vrees dat, zelfs als we met zijn allen elektrisch gaan rijden, allemaal veganistisch gaan eten en allemaal niet meer jaarlijks budget-vliegen, we het nog niet gaan redden, als we de groei van de wereldbevolking niet tot staan brengen en het totale aantal mensen liefst nog terugbrengen tot maximaal een stuk of vijf miljard. Ik vrees dat het een grote misvatting is, dat we gemakkelijk door kunnen groeien naar tien miljard of meer, als we maar zuinig omspringen met onze voedsel- en energiebronnen. Dat is een 'Wir schaffen das' theorie die echt niet gaat werken. Er zitten nu eenmaal limieten aan de hoeveelheid mensen die deze planeet aankan. Het punt is dat niemand het taboe van vergaande geboortebeperking bespreekbaar wil maken. Het is een haastig doorgeschoven hete aardappel, die geen enkele politieke partij op haar programma durft te zetten. Kijk maar eens rond, op de kanalen van de Club van Tien Miljoen. Ik waarschuw u: dat is best confronterend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden