Het voltallige bestuur van de Goede Doelen Week de Beerzen. Na een zeer gedegen voorbereiding is er het volste vertrouwen in een goed verloop.
Het voltallige bestuur van de Goede Doelen Week de Beerzen. Na een zeer gedegen voorbereiding is er het volste vertrouwen in een goed verloop. (Foto: )

'Ik geloof hier heilig in'

Rens van Ginneken

Goede Doelen Week de Beerzen

In de Beerzen start in 2020 ook een Goede Doelen Week. Daarmee verdwijnt de rammelende collectebus ook daar goeddeels uit het straatbeeld. De organisatie verwacht positieve ervaringen en wellicht zelfs een hogere opbrengst via de formulieren van de Goede Doelen Week de Beerzen.

De Beerzen - Het vijfkoppige bestuur van de stichting was al geruime tijd met de voorbereiding bezig, met het opstellen van de statuten, naar de Kamer van Koophandel, reglementen, een website, vergunningen, een logo ontwerpen, sponsoren benaderen en de ANBI-status aanvragen. Maar deze week kon toch met zekerheid de Goede Doelen Week de Beerzen worden aangekondigd. Twaalf goede doelen, waaronder KWF, de Hartstichting en het Longfonds, worden dan in Oost- West en Middelbeers samengevoegd op één formulier. Eind maart worden de formulieren persoonlijk aan huis afgegeven op 2200 adressen in de Beerzen en op park Stille Wille. Op 4 april worden de formulieren opgehaald en de opbrengsten geteld in ontmoetingscentrum Ons Mevrouw. Schenkers kunnen dan eenvoudig op het formulier aangeven aan welke doelen zij schenken en welke bedragen. Vervolgens kunnen zij kiezen voor automatische incasso, of voor contant geld.

Incasso mogelijk

Bestuursvoorzitter Joke van Ham uit Oostelbeers legt uit: "We hadden dit jaar al in Oirschot kunnen aanhaken, maar dat werd qua coördinatie moeilijk, omdat in Oirschot weer andere goede doelen collecteren dan in de Beerzen. Bij ons staan er bijvoorbeeld ook twee lokale doelen op het lijstje: EHBO de Beerzen en Muziekvereniging De Vriendschap." Ze is ervan overtuigd dat het ook in de Beerzen gaat werken. "Ook in Oirschot waren de resultaten erg goed te noemen, met hogere opbrengsten voor alle goede doelen. Dat is voor ons ook bemoedigend. Verder heeft het eigenlijk alleen maar voordelen. Mensen worden per jaar veel minder vaak 'lastig gevallen' aan de voordeur, collectanten hoeven nog maar twee keer per jaar op pad en met het huidige, totale collectantenbestand hoeven we dan nog maar zo'n twintig adressen per collectant langs te gaan."

Carin Vennix is net als de andere bestuursleden al tientallen jaren actief als collectant en coördinator in de Beerzen. Ze had er weleens jaren bij dat ze vijftien verschillende collectes liep. Zij vult aan: "Bijkomende voordelen zijn dat het eenvoudiger zal zijn om hiervoor collectanten te vinden. Ook hebben jonge mensen vaak niet eens meer contant geld in huis. Dat kunnen we nu ondervangen met de incassomogelijkheid, terwijl er toch een collectant betrokken is, die desgewenst nog de nodige uitleg kan geven." Penningmeester Jos van Spreuwel: "Het is vooral zaak om het vertrouwen te winnen met dit nieuwe initiatief. Maar ik geloof hier heilig in. Bovendien bestaat de kans anders dat er over vijf jaar geen 'gewone' collecte meer te organiseren valt in het dorp. Zo kunnen we al die goede doelen blijven steunen."

Meer berichten