De drie mooiste tekeningen uit de gemeente Oirschot, met in het midden winnares Annamarie Boer.
De drie mooiste tekeningen uit de gemeente Oirschot, met in het midden winnares Annamarie Boer. (Foto: )

Vredesposters van kinderen geven stof tot nadenken

Op vrijdag 1 november vond in de Legerplaats Oirschot de afsluiting plaats van de Peace Poster Contest. Deze vredesposterwedstrijd was georganiseerd door Lionsclub Best Oirschot en Museum de Vier Quartieren in Oirschot. Doel was om de leerlingen van groep 7 en 8 uit Best en Oirschot bewust te maken van grote waarde van vrede en vrijheid.

Oirschot - Lions International organiseert deze vredesposterwedstrijd al 32 jaar op rij voor kinderen in de hele wereld. Honderdduizenden kinderen geven in de vorm van een poster jaarlijks uiting aan hun gevoelens over vrede. Het thema van dit jaar was: Reis van Vrede. Leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen in Best en Oirschot konden van medio augustus tot oktober op hun eigen creatieve wijze, in kleur uiting geven aan dit thema. Daarna werden alle posters de hele maand oktober geëxposeerd in Museum de Vier Quartieren.

Uit de 376 ingezonden posters had de jury 12 leerlingen uit Best en Oirschot genomineerd. Tijdens de prijsuitreiking maakte juryvoorzitter Ellen Rooijackers bekend wie uiteindelijk de hoofdprijswinnaars waren. Uit de gemeente Oirschot waren dit: 1. Annamarie Boer (OBS De Korenbloem), Stan van den Heuvel (Kindcentrum de Plataan) en 3. Philar van Laarhoven (Dalton Kindcentrum AvontuurRijk). Alle genomineerden en prijswinnaars ontvingen uit handen van respectievelijk burgemeester Hans Ubachs (Best) en burgemeester Judith Keijzers-Verschelling (Oirschot) een mooie prijs. Hoofdprijs was een middag in de 'Escape cave' van Museum de Vier Quartieren met vrienden. Museum Bevrijdende Vleugels sponsorde alle winnaars en scholen met een aantal vrijkaarten. De winnende posters gaan door naar de districtscompetitie op 12 november en – als ze die winnen – zelfs naar de landelijke en mogelijk nog de internationale competitie.

Naast de posterwedstrijd konden de scholen gebruik maken van de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan de expositie 'Sporen van de bevrijding' in Museum de Vier Quartieren. Ook konden ze een jonge veteraan –Niels van Oorschot– in de klas uitnodigen om te komen vertellen over diens uitzending naar Afghanistan. Na de prijsuitreiking en als afsluiting van dit hele project werden de leerlingen getrakteerd op een verrassende theatershow met liedjes en beelden, maar vooral veel muziek van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers. Al met al was het een mooi en vooral zinvol project van Museum de Vier Quartieren en Lions Best Oirschot in het kader van '75 jaar vrijheid'.

Meer berichten