Column Rens

Oude doos

Foto:

Op de zolder staat nog een aantal oude dozen. Na de verhuizing naar Oirschot was er nog geen tijd om de boel eens te sorteren. Cassettebandjes van Hall and Oates en Hitparade 1978. Brieven, dagboeken, fotoalbums. Op een doos staat: 'Strips & Herinneringen'. Tussen Asterix en Urbanus vind ik nog een mapje met oude schoolrapporten uit mijn Raamsdonksveerse Havo-periode. Een tijdvak met 'mixed emotions'. Veel mooie dingen, maar een rapport uit schooljaar 1976-1977 onthult ook het naderende drama met vieren en vijven voor de exacte vakken. In dat jaar werd ik dus 'Niet bevorderd'. Na de derde ging het opmerkelijk beter, toen ik vervloekte vakken als natuur-, wis- en scheikunde eindelijk kon laten vallen.

Ik vind ook een brief, gedateerd februari 1979, van 'Stichting Noord-Brabant voor school- en beroepskeuze', het instituut dat vlak daarvoor ook het schoolonderzoek had afgenomen. De brief roep een vage herinnering op, aan een tijd waarin ik absoluut nog geen flauw idee had wat ik moest gaan worden, als ik eindelijk groot zou zijn. Wat ik nog wel weet, is dat in die tijd 'Tell me your plans' van The Shirts, heel toepasselijk, mijn favoriete nummer in de top 40 was.

Ik zat in de sacristie van de kerk tegenover onze school. Een moeizaam gesprek met een geduldige meneer over interesses, hobby's en wensen. Ik weet eigenlijk totaal niet meer wat ik toen gedeeld heb over mijn toekomstverwachtingen. Ik vrees dat ik meer met mijn brommerwens bezig was dan met een carrièreplanning. 'Rens zijn aanleg voor de taalvakken komt in het onderzoek sterker naar voren dan zijn aanleg voor de exacte vakken', lees ik in de brief, gericht aan de heer en mevrouw v. Ginneken. 'In het gesprek kwam Rens naar voren als iemand met een brede belangstelling', staat er ook nog. Waarschijnlijk schatte ik de werkbelasting voor een beroepskeuzeadviseur niet zo hoog in, want even verder lees ik: 'Het werken met jeugd, bijvoorbeeld als beroepskeuzeadviseur, sprak hem aan.'

Dan de bevrijdende zin: 'Het leek hem fijn om journalist te zijn'. Zwart op wit. Ruim vier decennia geleden had ik ergens een helder moment. En was de adviseur gelukkig ook bij de les.

Meer berichten