Frans Verouden van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze houdt een inleiding bij de opening van de landkunstobjecten aan De Donk.
Frans Verouden van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze houdt een inleiding bij de opening van de landkunstobjecten aan De Donk. (Foto: )

Kunstig eerbetoon aan het beekdal

Rens van Ginneken

Landkunst bij de Kleine Beerze

Met de onthulling van twee landschapskunstobjecten kan er weer een doel worden afgevinkt op het lijstje van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze.

Oirschot/Vessem - De opkomst is best behoorlijk, zaterdagmorgen, op een veldje aan de Donk in Vessem, nabij de Kleine Beerze. Een viertal kunstenaars, betrokken bij twee kunstwerken, staan klaar voor de officiële onthulling van hun werk. Het heeft hier letterlijk nog wat voeten in de drassige aarde gehad om concrete stappen te zetten in de beoogde dialoog tussen - en samenwerking van boeren en burgers om het beekdal nieuw elan in te blazen en aan duurzaamheid te doen winnen. "Wij zijn eigenlijk het 'oliemannetje' in het geheel: we moeten zorgen dat de boel in beweging blijft", zo vertelt Frans Verouden van Landcoöperatie Dal van de Kleine Beerze. Het project loopt inmiddels bijna drie jaar en een aantal dingen op het to-do lijstje zijn inmiddels gerealiseerd. "De bloeiende akkerranden zijn bijvoorbeeld her en der al een feit en vanuit de weidevogelvereniging horen we dat daardoor de biodiversiteit behoorlijk toeneemt", aldus een enthousiaste Verouden.

De betrokken kunstenaars zijn minstens net zo enthousiast, vanwege het geselecteerd zijn voor dit 'land art' onderdeel van de landcoöperatie. Op termijn volgen er nog drie kunstwerken in de nabijheid van De Kleine Beerze en de bedoeling is om die te verbinden in een wandel- of fietsroute. Thieu Custers, Timm Donke en Dexter van Ekeren zijn verantwoordelijk voor 'De Kamer van de Kleine Beerze'. Een oude veevoedersilo diende als basis voor het opvallende kunstwerk.

Natuurlijk proces

Custers vertelt: "Het is onze uiting van 'het landschap vieren', in de natuur zelf. Je kan er daadwerkelijk in verblijven, een half uurtje of zelfs een hele dag. Met de 360 graden rondom zicht vormt dat een bijzondere beleving." Iris Hofland vervaardigde een fragiel werk in metaal, een artistieke akkerrand, die ze bedacht na wandelingen in het gebied. Dat het werk op enig moment door echte begroeiing overwoekerd kan raken, deert haar niet. "Dat hoort bij een natuurlijk proces: in de herfst komt het dan wel weer tevoorschijn." Bij de onthulling van haar werk draagt ze een gedicht voor van Henriëtte Roland Holst. De dichtregel 'Waar bloeit het kruid van de herinnering', sluit naadloos aan bij haar in de begroeiing besloten werk.

Verschillende buurtbewoners voelen zich overrompeld door de 'plotseling' aanwezige kunst. "We zijn helemaal niet betrokken", aldus buurman Antal van der Heijden. "Ik vind het niet lelijk, maar eerder passend voor Strijp-S bijvoorbeeld." Frans Verouden baalt er enigszins van, na alle pogingen om de buurt ook te betrekken. "Er ligt hier nog wel een stukje nazorg voor ons", zo erkent hij. "Er is blijkbaar een mail blijven 'hangen' bij de buurtvereniging, waardoor mensen dus ook niet wisten van de inspraakmogelijkheden."

Meer berichten