De jubilerende meester Wim en zijn echtgenote Gerry arriveren bij Allure, waar Wim de scootmobiel mag verruilen voor dansschoenen.
De jubilerende meester Wim en zijn echtgenote Gerry arriveren bij Allure, waar Wim de scootmobiel mag verruilen voor dansschoenen. (Foto: )

Meester Wim door klas 'ontvoerd'

Rens van Ginneken

Jubilerende leerkracht verrast

Om Wim Jansen (61) te verrassen op de dag van zijn 40-jarig onderwijsjubileum, 'ontvoerden' zijn leerlingen hem uit huis, voor een lesje dansen met zijn klas.

De Beerzen - "Wim is echt zo'n collega met een gouden randje", vertelt juffrouw Christine Groenen, de duo-partner van Wim Jansen. Samen met hem draait zij de groep 6/7 combinatie op de Oostelbeerse dependance van basisschool De Beerze. Daarnaast vult Jansen ook nog ict-taken op de Middelbeerse locatie in. "Wim en ik zijn nu al voor het zesde schooljaar een duo. Nooit is er iets teveel gevraagd, hij straalt enorm veel rust uit en bij de overdracht van de klas hebben we aan een half woord genoeg", zo prijst Groenen.

De huiskamer van Wim Jansen in Middelbeers is lekker gevuld met de twintig leerlingen van zijn klas. Samen met zijn echtgenote Gerry sjouwt hij af en aan om het jonge bezoek te voorzien van limonade en appeltaart, door de leerlingen zelf met liefde gebakken voor hun meester. Meester Wim geniet zichtbaar van de ludieke 'overval' en fantaseert alvast een paar stapjes verder. "We kunnen dit wel elke woensdag doen, maar we kunnen ook gaan bowlen, of skaten bijvoorbeeld." Eén van de leerlingen reageert ad rem: ,,Maar dan moet u wel betalen!" Wim Jansen weer, met een brede lach nu: "Goed hoor; wij verdienen toch genoeg."

Vaste aanstelling

Jansen herinnert zich nog dat het veertig jaar geleden nog niet zo mee viel om aan de bak te komen in het onderwijs. "Bij bepaalde vacatures had je wel vijfhonderd sollicitanten. Na veel invalwerk heb ik uiteindelijk toch een vaste aanstelling gekregen in Middelbeers. Ik heb nog weleens klassen van 35 en 36 leerlingen gehad: dan is twintig wel relaxed natuurlijk."

Elsa Brekelmans (10) wil boven haar gebaksbordje wel een boekje opendoen over meester Wim. "Hij kan sóms wel streng zijn hoor, maar hij houdt ook van grapjes maken. En zijn knutsellessen zijn heel leuk. Het is wel leuk om nu eens zijn huis te kunnen zien. Veertig jaar lesgeven is wel erg lang vind ik. Ik zou meester Wim nog een heel lang leven willen wensen", zo besluit ze ruimhartig.

Met de appeltaart is de koek nog niet op, want die 'oude' meester Wim wordt door zijn leerlingen op een geleende en versierde scootmobiel gezet en door een erehaag van leerlingen ontvangen bij sportschool Allure. Daar staat instructrice Janny Bayens al klaar om de hele klas, inclusief Wim en Gerry, een vrolijk dansje aan te leren. Even later danst de hele klas op 'Can't you feel a brand new day' uit de musicalfilm 'The Wiz'. "En stap en er overheen, pam-pam!", dirigeert Bayens, terwijl meester Wim fanatiek zijn best doet om de pasjes onder de knie te krijgen. Zijn duo collega Christine geniet ook van het ritmische schouwspel. "We hebben de hele dag nog feest en optredens met de leerlingen, collega's en oud-collega's", onthuld ze. Voor meester Wim, erkend muziekliefhebber, kan deze jubileumdag niet meer stuk.

Meer berichten