Het volledige team: Nicole van Oirschot. Koen Verhoeven, Lianne Koster, Marieke Meeuwis, Marielle Caron, Vivi Lafeber, Nele Buyssens.
Het volledige team: Nicole van Oirschot. Koen Verhoeven, Lianne Koster, Marieke Meeuwis, Marielle Caron, Vivi Lafeber, Nele Buyssens. (Foto: )

Beter werken vanuit 'het geheel'

Rens van Ginneken

Zorgverleners werken samen

Problemen in of rond het bekken kunnen verschillende vakgebieden beslaan. Het samenwerkingsverband Bekkenspecialist Brabant sloeg met verschillende disciplines de handen ineen om sneller en vaak met beter resultaat de problemen aan te pakken. Het team, bestaande uit bekkenfysiotherapeuten, osteopaten, diëtiste, haptotherapeut en psycholoog/seksuoloog, is zeer enthousiast over de nieuwe werkwijze.

Oirschot - Nee, een overkoepelend praktijkcentrum is er niet en dat willen de behandelaars ook nadrukkelijk niet. "Maar toch voelt het nu al wel als één team. Tot nu toe ben ik een dergelijke samenwerking nog niet eerder tegengekomen", vertelt initiatiefneemster Marieke Meeuwis, bekkenfysiotherapeute in Oirschot en de Beerzen. Ze werkte voorheen ook al wel samen met behandelaars in andere disciplines, zij het nog niet in deze meer georganiseerde vorm. Ik voelde dat hier ook bij collega's behoefte aan was. Eén van die behandelaars was bijvoorbeeld osteopaat Koen Verhoeven, die een praktijk in Oirschot, Boxtel en Hilvarenbeek runt. "Het gaat om een aantal verschillende, zelfstandige praktijken en ieder heeft natuurlijk zijn eigen vakgebied. Door de bundeling van de diverse disciplines kunnen we nu nog veel effectiever behandelen.", aldus de osteopaat. Meeuwis legt uit: "Buikpijnklachten kun je behandelen vanuit de bekkenfysiotherapie. Maar we merkten dat we dan vaak een stukje misten, bijvoorbeeld de stressfactor die speelde, waarbij een psycholoog een behandelende rol kan spelen. Zijn er vraagtekens bij de werking van de darmen, dan is het zinvol een osteopaat te raadplegen."

Hoogste prioriteit

Meeuwis vervolgt: "Door de regelmatige teambijeenkomsten weet ik nu veel beter wat de andere disciplines doen en kunnen. Daardoor weet je ook weer sneller waarheen je kan doorverwijzen. Als er verschillende behandelingen nodig zijn, is nu duidelijker welke discipline de hoogste prioriteit heeft. Soms behandel je ook 'op de rand' van je vakgebied, waarbij doorverwijzing naar een ander teamlid, dat daarop beter gespecialiseerd is, wellicht logischer is."

Meeuwis wil benadrukken dat er binnen Bekkenspecialist Brabant geen protocol wordt 'opgelegd'. "Elke patiënt heeft nog steeds de vrijheid om te bepalen in welke behandeling hij of zij meegaat." Ook is het allerminst de bedoeling om op de stoel van de huisarts 'te gaan zitten'. Verhoeven: "Als er onderliggende problematiek is, die door de huisarts moet worden bekeken, zullen we ook altijd daarheen verwijzen."

Ze zijn tot dusver zeer enthousiast over de nieuwe samenwerking in Bekkenspecialist Brabant. "Een mooi team en de samenwerking voelt goed. Dat deze niet door een instituut wordt opgelegd is juist de kracht!" Verhoeven bevestigt met een lach: "Iedereen neemt echt uit enthousiasme deel en is ook oprecht nieuwsgierig naar het werk van de anderen."

www.bekkenspecialistbrabant.nl

Meer berichten