'De Vriendschap', tegenwoordig een muziekvereniging, bestaat 170 jaar: over die jaren verschijnt binnenkort een boek, dat verkrijgbaar is o.a. bij 't Bint in Oirschot en De Klumpkes in Middelbeers.
'De Vriendschap', tegenwoordig een muziekvereniging, bestaat 170 jaar: over die jaren verschijnt binnenkort een boek, dat verkrijgbaar is o.a. bij 't Bint in Oirschot en De Klumpkes in Middelbeers. (Foto: )
Groeten uit

Groeten uit... de Beerzen

De Beerzen - Bij het 155-jarig bestaan van Harmonie 'De Vriendschap' in 2004 vond op landgoed Baest de jaarlijkse ontmoeting plaats met de beschermheer J.H.L. van de Mortel, die op deze foto in het midden te zien is met zijn vrouw Veronica Henkel. De harmonie heeft altijd een bijzondere band gehad met de bewoners van 'Baest'. Jhr. L.J. e la Court was een van de initiatiefnemers en de stuwende kracht vanaf de oprichting in 1849. De latere bewoners hebben de vereniging altijd gesteund. Vanaf 1984 is de heer J.H.L. van de Mortel beschermheer van de harmonie. Over de ontmoetingen op Baest waarbij alle leden van 'De Vriendschap' steeds hartelijk en gul ontvangen werden, hoort men nog de smakelijkste verhalen. Ook het gilde van St. Joris uit Oostelbeers nam deel aan deze ontvangsten. Na het vaandel (drapeau) dat rond 1860 aan de vereniging werd geschonken, worden door de familie De la Court en Van de Mortel in 1924,1962 en 1984 steeds nieuwe en modernere vlaggen aangeboden. Veel leden van 'De Vriendschap' staan bekend om hun muzikaliteit en deskundigheid. De families Kolsters en Bullens hebben bekende Beerse muzikanten geleverd. Vanaf de oprichting komen we de namen van diverse leden van de familie Van de Ven tegen. De Hilvarenbeekse harmonie 'Concordia' meldde in 1858 al met trots dat zij de nieuwe kapelmeester Jan van de Ven ontfutseld hadden aan de harmonie van Middelbeers.

Meer berichten