Ook Kempenhorst staat stil bij 75 jaar bevrijding

Ook Kempenhorst staat stil bij 75 jaar bevrijding

Foto:

Op 24 oktober was het precies 75 jaar geleden dat Oirschot bevrijd werd. Ook het Kempenhorst College vindt het belangrijk om hierbij stil te staan.

Veteraan in de klas

Oorlogsveteraan Niels van Oorschot was te gast om leerlingen te vertellen over zijn uitzending naar Afghanistan. Al vrij snel stelt hij hen de vraag: "Wat is de ergste straf die je ooit gehad hebt?" Het inleveren van de telefoon blijkt toch wel veel indruk te maken. De heer van Oorschot vervolgt zijn verhaal en vertelt over wat hij heeft meegemaakt. Van het afbreken van een klif, waarbij een naaste collega het leven moet laten, tot het op de foto gaan met de Afghaanse kinderen. Allemaal verhalen die diepe indruk achterlaten bij de leerlingen. Na een boeiende anderhalf uur komen de klassen tot de conclusie dat een paar dagen zonder telefoon zo erg nog niet is. Als je niet hoeft te vrezen voor je leven kun je wel spreken van vrijheid.

Bevrijdingsvuur

Het officiële bevrijdingsvuur brandt in Wageningen. De Balirunners ontstaken hun fakkels aan dit vuur en renden in de nacht van 23 op 24 oktober vanuit Wageningen naar Oirschot om hier diverse scholen te bezoeken. Een bijzondere delegatie kwam ook langs op het Kempenhorst College: de Balirunners met hun bevrijdingsvuur, mevrouw Judith Keijzers-Verschelling, burgemeester van Oirschot en Jip van de Loo, jeugdburgemeester van de gemeente Oirschot.

Met de twee fakkels uit Wageningen werd vervolgens de vlam in een vuurschaal ontstoken. Ook het Kempenhorst College heeft een bevrijdingsvuur. Na het ontsteken van het vuur luisterden de leerlingen naar de burgemeester, die een verhaal vertelde over een Oirschotse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Jip, de jeugdburgemeester, droeg een prachtig gedicht voor. Tenslotte sprak Rob van der Vorst, directeur Onderwijs van Voortgezet Onderwijs Best-Oirschot. Hij gaf aan dat het moeilijk is om vrijheid te waarderen als je het elke dag hebt. Leerlingen beamen dit, het sluit ook aan bij de woorden van de veteraan eerder die dag. Wat de leerlingen meenemen na deze bijeenkomst is dat we zelf een keuze hebben in hoe we met zaken omgaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden