Ons Mevrouw zoekt nieuw publiek


Corine Wouters uit Oostelbeers gaat workshops schilderen verzorgen voor basisschoolkinderen in ontmoetingscentrum Ons Mevrouw.
Corine Wouters uit Oostelbeers gaat workshops schilderen verzorgen voor basisschoolkinderen in ontmoetingscentrum Ons Mevrouw. (Foto: )

Ons Mevrouw zoekt nieuw publiek

Rens van Ginneken

Schilderen voor kinderen

Ontmoetingscentrum Ons Mevrouw wil graag meer diversiteit in het publiek. Niet dat de bezoekcijfers tegenvallen, integendeel: de bezettingsgraad is gewoon goed. Een eerste activiteit voor breder publiek is al gepland: drie zaterdagen kan er worden geschilderd door kinderen van groep 6 tot en met 8. Met afsluitend een heuse expositie.

De Beerzen – Vrijwel altijd is er volk in het ontmoetingscentrum, daar ligt het niet aan. Maar met name kinderen en de één of twee generaties daarboven werden eigenlijk wel gemist in Ons Mevrouw. Terwijl het centrum toch nadrukkelijk was bedoeld voor alle Beerzenaren. "We hebben ons de laatste tijd eens verdiept in waar het ontmoetingscentrum nu eigenlijk voor zou moeten staan en hoe we meer diversiteit in ons publiek kunnen krijgen", zo opent Hans Mutsaers, voorzitter van de stichting. Bestuurslid Nell Timmers vult aan: "We willen met name meer jeugd binnen krijgen. Al snel ontstond het idee om workshops voor kinderen te organiseren, gekoppeld aan een worsteling of tentoonstelling om het geleerde ook te laten zien. Op die manier komen de ouders dan ook weer binnen. De eerste jeugdactiviteit is een workshop schilderen geworden. Ze mogen uit de Beerzen komen, maar kids uit Spoordonk, Oirschot, of Hilvarenbeek zijn natuurlijk ook welkom. Op termijn zijn er nog veel meer mogelijkheden denkbaar voor kinderen, zoals fotografie, een cursus koken, of tonpraten", aldus een enthousiaste Timmers.

Gras is groen?

Wie ook enthousiast is, is kunstenares Corine Wouters van PaCoArt uit Oostelbeers. Zij gaat de workshops schilderen verzorgen, met een echte kinderkunstexpositie als afsluiting op zondag 24 november. "Ik geef vaak cursussen en workshops. Schilderen met kinderen is wel het leukste hoor: zij durven vaak meer, zijn vrijer. Waarom zou gras persé groen moeten zijn? Schilderen is voor hen vaak een perfecte manier om het hoofd leeg te maken, om even lekker kind te kunnen zijn, zelfvertrouwen te krijgen. We zien de laatste jaren dat de prestatiedrang bij kinderen flink toeneemt. Ik wil ze ook leren, dat fouten maken mag", vertelt de kunstenares.

Natuurlijk komt er ook vakkennis kijken bij het maken van een schilderij. "Ik ga ook aandacht besteden aan dingen als: hoe zet je een compositie op, hoe kun je verf mengen, het leren kijken, maar ook leren reflecteren op je eigen werk én dat van een ander. Ik help ze vooral om zelf te zoeken. De eerste les gaan we aan de slag met gemengde technieken, met verf en allerhande andere materialen, van gedroogde bloemen tot restspulletjes." Over het uiteindelijke doel: "Het gaat om jezelf leren uiten, je eigen verhaal vertellen. En om gewoon blij te worden van je eigen werk!"

Kinderen van de groepen 6 tot en met 8 kunnen zich opgeven via: info@pacoart.nl , of via 06-50996863. Eigen bijdrage is 15 euro voor o.a. materialen. De workshops zijn op 9, 16 en 23 november van 9.30 tot 11.30 uur. De expositie is op zondag 24 november van 10.00 tot 14.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden