Brigadier Ine Kox completeert drietal


Ine Kox is de nieuwe wijkagent voor De Beerzen en Spoordonk. De eerste ervaringen met de dorpen zijn positief.
Ine Kox is de nieuwe wijkagent voor De Beerzen en Spoordonk. De eerste ervaringen met de dorpen zijn positief. (Foto: )

Brigadier Ine Kox completeert drietal

Rens van Ginneken

Nieuwe wijkagent stelt zich voor

Brigadier Ine Kox (59) heeft als wijkagent de plaats ingenomen van Hennie de Leest. Deze ging onlangs met functioneel leeftijdsontslag.

Oirschot - Met de komst van Kox is de bezetting voor de gemeente Oirschot weer compleet. Waar de wijkagenten Carolien Abrahams en Perry van Zuydam de kern Oirschot onder hun hoede hebben, is Ine Kox vooral te vinden in Spoordonk en de Beerzen. Ine Kox begon haar loopbaan in 1979 al in Oirschot, maar was tussentijds werkzaam in Son en Breugel en Best.

"De gemeente Oirschot is eigenlijk nooit buiten beeld geweest voor me", vertelt Kox. "Vanuit Basisteam de Kempen, post Best, draaide ik geregeld ook nooddiensten mee in Oirschot." Inmiddels is ze enkele weken in functie in Oirschot en heeft ze met name veel tijd gestoken in het leggen van contacten met bijvoorbeeld de verenigingen, de buurtoverleggen en de ondernemers. "Die eerste contacten voelden direct goed: de mensen in de dorpen zijn blij dat er iemand is die oog heeft voor zaken waar zij specifiek tegenaan lopen. Voor mij is het prettig om te ervaren dat ik iets voor hen kan betekenen. Het werk in een dorp spreekt me ook aan. Ik ben zelf in Eersel opgegroeid: dat is wel enigszins vergelijkbaar met Oirschot. Plezier in het werk is toch belangrijk."

Eén aanspreekpunt

Kox verwacht geen aparte wisselingen in de bezetting voor de gemeente Oirschot de komende jaren. "Wel stimuleert onze teamleiding dat we als team in de gemeente eenvoudiger zaken voor elkaar kunnen oppakken. Dat vereist wat extra overleg. Maar ik blijf voor de Beerzen en Spoordonk de eerste in de lijn om te benaderen. In de dorpen is het toch prettig om zoveel mogelijk één aanspreekpunt te hebben."

Zaken die de komende tijd onder de speciale aandacht blijven voor Kox zijn bijvoorbeeld het drank- en drugsgebruik onder jongeren en drugsproductie en -handel in de dorpen. "Het is allang niet meer zo dat de drugslabs alleen in het buitengebied te vinden zijn: het komt nu ook de wijken binnen. Dat brengt nieuwe risico's met zich mee, zoals brandgevaar bijvoorbeeld. Om dat effectief te kunnen aanpakken, zijn we voor een goed deel afhankelijk van de oplettendheid van de burgers", zo stelt de brigadier.

Over het drankgebruik onder jongeren: "Tijdens de Pinksterfeesten in Westelbeers visten we een 14-jarige jongen stomdronken uit een sloot. Ook dan is het zaak dat burgers, ouders in dit geval, hun rol pakken. Als zij laconiek reageren, is het dweilen met de kraan open. Wij hebben als professionals een taak, maar de opvoeding is in eerste instantie de taak van de ouders. Als we daar constructief samenwerken, kunnen we kinderen gezond en prettig naar hun volwassenheid begeleiden", is Kox' overtuiging.

Kox kijkt met vertrouwen naar de komende jaren in Oirschot. "Het eerste gevoel hier is goed. Maar ik heb sowieso de mooiste baan van de wereld!", besluit ze met een lach.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden