Kermiscollega Mien Eckelboom meldt zich aan de oliebollen- en gebakkraam bij Henk en Ina met een cadeautje namens de exploitanten.
Kermiscollega Mien Eckelboom meldt zich aan de oliebollen- en gebakkraam bij Henk en Ina met een cadeautje namens de exploitanten. (Foto: )

Het valt 'zat mee' in de oliebollenkraam

Rens van Ginneken

Vijftig jaar op de Oirschotse kermis

Vanaf 1969 sloegen ze nooit een jaar over op de Oirschotse kermis. Henk (74) en Ina (73) de Raden staan na vijftig jaar nog altijd met veel plezier in hun oliebollenkraam.

Oirschot - Ook op deze wat druilerige dinsdagmiddag is het aardig druk aan de gezellig geurende oliebollen- en gebakskraam van de familie De Raden-Verbruggen. Ook kermisexploitante Mien Eckelboom – 'Ze noemen me hier ook wel Mientje Trampolientje' – meldt zich aan de kraam, met een cadeautje namens de kermiscollega's. "Henk en Ina zijn leuke, collegiale mensen en ik kom hier zelf ook graag een oliebolletje halen", bekent ze met het poedersuiker al op haar neus. Even later kan Henk de Raden zich losmaken van de drukke bakwerkzaamheden en neemt hij zijn echtgenote in de arm om bij De Beurs de ouderen- en gehandicaptenmiddag te bezoeken. Daar delen ze jaarlijks op de kermisdinsdag royaal hun oliebollen uit.

"Ik ben via mijn vader in het vak gerold", vertelt Henk. "Wij zijn destijds toevallig hier terecht gekomen. Een andere exploitant had een plaats gereserveerd, maar niet betaald. Toen mochten wij. Het is hier voor ons altijd een goeie kermis geweest, nooit trubbels en ook de samenwerking met de gemeente is altijd prima." Ina voegt daaraan toe: "Oirschot is ook een mooi dorp, met leuke mensen. We komen hier altijd graag."

Ook de rups

In 2004 is ook dochter Belia Verbruggen 'ingeschoven': zij nam met haar man Peter de oliebollenkraam over. "Ik was ermee opgegroeid, ik speelde hier als jong meisje tijdens de kermis ook bij Oirschotse kinderen thuis." Naast de oliebollenkraam bestiert de familie nu ook de rups op de kermis, want zelfs kleinzoon Boy van negentien draait nu mee in de kraam én bij de attractie. Met hem erbij is dit nu dus de vierde generatie De Raden-Verbruggen op de kermis. Opa Henk is merkbaar trots: "Hij doet het goed hoor. Hij kan heel goed bakken, maar ook bij de rups doet hij het goed." Over enkele weken houdt het kermisseizoen op, maar dan gaat de kraam naar de vaste winterplek in Amstelveen. "Dat is wel het voordeel van oliebollen: daarmee heb je een langer seizoen dan met de attracties", onthult Henk. Over het geheim van een goede oliebol kan hij kort zijn. "Het is vooral een kwestie van goede olie gebruiken, zo leerde ik van mijn vader. In die zin is er ook eigenlijk nooit iets veranderd aan het recept. Je kunt ze nu met chocolade of vruchten of zo krijgen, maar de basisbol is toch altijd hetzelfde."

Even later krijgen ze voor een volle zaal in De Beurs een bloemetje en een toespraakje namens de gemeente en een stevig applaus van alle bezoekers. "Leuk!", oordeelt Henk. Het is toch een stukje erkenning." Hij hoopt het nog een tijdje vol te houden in de kraam. "Het is soms hard werken, maar we doen het met plezier: dan valt het 'zat' mee. En welke kermisdag het beste is? "Als het een goeie kermis is, is elke dag een goeie. Maar is de kermis slecht, dan is de laatste dag de beste natuurlijk", zo lacht hij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden