gedeputeerde Anne-Marie Spierings samen met Jeannete en Jan van de Ven. Foto door Wim Hollemans.
gedeputeerde Anne-Marie Spierings samen met Jeannete en Jan van de Ven. Foto door Wim Hollemans. (Foto: Wim Hollemans)

Jeannette van de Ven pioniert met geiten

Pluim uitgereikt in Oirschot

Van de redactie

Een verbindende rol spelen voor de geitensector: dat wil Jeannette van de Ven. Samen met haar man runt zij melkgeitenhouderij 4 Vennekeshoeve in Oirschot. Hun aanpak verdient een pluim.

Oirschot - Jan en Jeanette begonnen in 1995 met tweehonderd geiten, nu staan er 1600 geiten bij melkgeitenhouderij 4 Vennekeshoeve in Oirschot. De Van den Vens profiteerden van de groeiende vraag in binnen- en buitenland naar geitenmelk, voor de geitenkaas.

Agrofoodpluim

Op 27 september ontvingen ze de Agrofoodpluim uit handen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings. De Agrofoodpluim is dé aanmoedigingsprijs voor ondernemers die een innovatieve bijdrage leveren aan de transitie naar een vitale, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde agrofoodsector in Brabant.

Dierenwelzijn
Dierenwelzijn staat bij Jan en Jeannette zeer hoog in het vaandel. Bijvoorbeeld als het gaat om bevallingen, die een flinke aanslag zijn op de gezondheid van elke geit. Vroeger kregen geiten gemiddeld eenmaal per jaar een lam. Samen met Wageningen University onderzocht 4 Vennekeshoeve al vanaf 2007 of het mogelijk was om een jaar over te slaan en toch de melkproductie op gang te houden. De onderzoeken verliepen succesvol en de periode zonder bevalling werden steeds langer. "Op dit moment hebben 1200 van onze 1600 geiten slechts eenmaal gelammerd," zegt Jan niet zonder trots. Tegenwoordig past vrijwel iedere melkgeitenhouder in Nederland duurmelken toe. Jeannette: "Heeft een geit tienduizend liter melk gegeven, dan krijgt hij of zij een naam en is er gebak voor onze medewerkers."

Gezonde producten
Pionieren doen de Van de Vens ook als het gaat om voeding. Zo hebben ze zich gespecialiseerd in rosé bokken, die over het algemeen iets zwaarder zijn en daardoor ook wat beter bevleesd. 4 Vennekeshoeve was al in 2015 een van de weinige Nederlandse geitenbedrijven die hiervoor een keten ontwikkelden. Het betekent dat deze bokken op eigen bedrijf worden afgemest tot dertig kilo levend gewicht (levensduur: 4/5 maanden) en verkocht via onder andere Sligro. Zelf afmesten scheelt aanzienlijk in antibiotica en transport. Het initiatief kreeg waardering van onder andere de Dierenbescherming. "Het is een mooie oplossing voor mensen die zo bewust en duurzaam mogelijk vlees willen eten," zegt Jeannette.

Actieve ondernemer
Jeannette van de Ven is een actieve ondernemer die mensen weet te verbinden. Van 2010 tot 2017 was ze voorzitter van LTO's landelijke vakgroep melkgeitenhouderij. Het waren roerige jaren vanwege de Q-koorts. Op de 4 Vennekeshoeve brak hij al in 2008 uit. "We wisten dus wat een ellende het was," zegt Jeannette. Zij fungeerde als verbinding tussen de provincie, bestuurders en politici. Namens de LTO nam ze al in een vroeg stadium contact op met de vereniging van mensen die door Q-koorts waren geïnfecteerd. "Vanaf dat moment wisten patiëntenvereniging en LTO elkaar te vinden." Tegenwoordig is Jeanette bij de LTO landelijk portefeuillehouder Gezonde Dieren (alle sectoren) en bestuurder bij de ZLTO. "Tijdens vergaderingen moet ik me concentreren en redeneren. Maar als ik dan 's avonds tussen de lammeren zit, relativeert dat enorm."

Opleidingen en stages
Zorgvuldig omgaan met je dieren, dat is de rode draad in het leven en werk van Jan en Jeannette van de Ven. Ze zijn trots op hun combinatie van bedrijfsmatige aanpak en goede zorg. Vandaar dat ze bij 4 Vennekeshoeve ook waarde hechten aan opleidingen en stages. Jan schat dat er zo'n tien leerlingen en studenten per jaar aan de slag gaan, afkomstig van vmbo tot universiteit. Jeannette: "Hier leren stagiaires allerlei aspecten van verzorging, gezonde voeding en fokken." Ook deze aanpak slaat aan, want inmiddels weten scholen en opleidingen 4 Vennekeshoeve te vinden. "We willen graag open en transparant zijn. Vergeet ook niet dat deze scholieren en studenten onze ambassadeurs zijn. Zij zien met eigen ogen hoe hier gewerkt wordt."

Meer berichten