Team Buurtzorg de Beerzen
Team Buurtzorg de Beerzen (Foto: )

'Onze jas houden we nooit aan'

Rudi Muller

Thuiszorgteam viert jubileum

Ruim tien jaar is thuiszorg organisatie Buurtzorg inmiddels actief in de Beerzen, een mijlpaal om bij stil te staan zo vinden de dames die dag en nacht klaar staan voor hulpbehoevenden.

De Beerzen - De organisatie kent zijn oorsprong in Almelo, waar twaalf jaar geleden het eerste team aan de slag ging. Anderhalf jaar later vond het concept van directeur Jos de Blok haar plaats aan de Kuikseindseweg in Middelbeers, om vanuit daar te werk te gaan in zowel Oost, West als Middelbeers. Vanwege de snelle groei vond al gauw een splitsing plaats tussen team Oirschot en team de Beerzen. Het vernieuwende concept waarmee de Blok in 2007 startte, streeft naar passende oplossingen voor de cliënt en biedt verzorging en verpleging aan huis. Omdat er wordt gewerkt met kleinere teams van maximaal twaalf personen, kan er beter worden aangesloten bij de specifieke wensen van de cliënt. Buurtzorgteams worden ondersteund door een regiocoach en het hoofdkantoor in Almelo, maar is in de basis zelfsturend. Dat dit werkt, beaamt Daniëlle: "Men vraagt weleens wie onze teamleider is, maar dat zijn we allemaal. Elke collega heeft binnen het team haar eigen kwaliteiten. De verantwoordelijkheid wordt verdeeld en hiërarchie kennen we hier niet. Doordat wij veel beslissingen zelf nemen, is de bereidheid groter om er samen voor te gaan." Daniëlle vervolgt: "Jos gaat uit van het goede van de mens, hij schenkt ons als personeel vertrouwen en gaat ervan uit dat wij zelf in kunnen schatten waar de behoefte van de cliënt ligt. Onze zorg varieert van verpleegtechnische handelingen, zoals injecties zetten en wondzorg tot helpen met douchen en zorg in de laatste levensfase. Onze jas houden we nooit aan, er is altijd tijd voor een praatje." Monique vult aan: "Het persoonlijke in ons vak is erg belangrijk. Hoe meer vertrouwen de cliënt in je heeft, hoe meer je voor elkaar krijgt als hulpverlener. Een goede band zorgt ervoor dat de mensen eerder je advies aannemen." Ook stagiaire Meike merkt verschillen tussen Buurtzorg en de grotere organisatie waar ze eerder stage liep goed: "Daar werd meer gewerkt met taken, terwijl hier iedereen bijna alle taken op zich kan nemen. Ik denk dat protocollen belangrijk zijn, maar zelf nadenken is dat ook." Volgens Ans is het een eer om zo dichtbij te mogen komen als hulpverlener: "Wij kunnen er mede voor zorgen dat het proces wordt zoals past bij de betreffende familie. In dat proces groeien wij mee en dankzij thuiszorg is het mogelijk dat iemand in zijn eigen omgeving kan blijven wonen."

Ter ere van het tienjarig jubileum is het team samen met cliënten naar het orgelmuseum in Hilvarenbeek geweest, waarna de festiviteiten door middel van een feestje bij een van de collega's werden afgesloten. Het team is nog lang niet klaar met al hun goede zorgen en gaat vol energie op naar de volgende tien jaar. Daniëlle besluit: "Het is mooi dat we het allemaal kunnen doen op een manier die bij ons past."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden