Foto beschikbaar gesteld door Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot.
Foto beschikbaar gesteld door Heemkundekring de Heerlijkheid Oirschot. (Foto: )

Gemeente Oirschot viert bevrijding

Gemeente Oirschot


Op 24 oktober 2019 is de gehele gemeente Oirschot 75 jaar bevrijd. Die dag vieren we samen de vrijheid. Dit doen we met het bevrijdingsvuur, de onthulling van een kunstwerk bij het schijnvliegveld en herdenken we met een bevrijdingsceremonie.

Als prachtige afsluiting van dit bevrijdingsjaar hebben de Bali Runners het bijzondere initiatief genomen om het bevrijdingsvuur in Wageningen te gaan halen en al (hard)lopend naar Oirschot te brengen.

Op 23 oktober gaan de Bali Runners naar Wageningen om daar om 20.00 uur bij Hotel De Wereld het bevrijdingsvuur in ontvangst te nemen. Dan beginnen zij hun lange tocht naar Oirschot. Het wordt een bijzondere uitdaging, want de Bali Runners moeten in de nacht van 23 oktober op 24 oktober in totaal ongeveer 80 kilometer lopend overbruggen. Na ongeveer tien uur lopen bereiken de Bali Runners op 24 oktober in alle vroegte rond 06.00 uur Oirschot, waar ze ontvangen worden door burgemeester Judith Keijzers-Verschelling de renners.

Met het bevrijdingsvuur de scholen langs

Burgemeester Judith Keijzers-Verschelling gaat samen met de Bali Runners en jeugdburgemeester Jip van de Loo de hele dag op pad. In een historisch legervoertuig gaan zij langs alle scholen in de gemeente om het vuur van de bevrijding te ontsteken. De Bali Runners hebben de scholen gevraagd om één leerling af te vaardigen die 's avonds aanwezig is bij de afsluitende ceremonie en festiviteit. Zij krijgen een speciale rol.

Opening kunstwerk schijnvliegveld

Naast het brengen van het bevrijdingsvuur is er die dag nog een bijzondere gebeurtenis: de opening van een kunstwerk ter herinnering aan het 'schijnvliegveld'. Aan de Langereijt, bij de Pels Rijcken Hoeve, legden de Duitsers in 1940 een schijnvliegveld aan. Dit deden ze om bommenwerpers te misleiden die het militaire vliegveld van Eindhoven Welschap (tijdens de Duitse bezetting 'Fliegerhorst Eindhoven' genoemd) wilden bombarderen. Er was een 300 meter lange startbaan aangelegd en er waren hangars, landingslichten, kanonnen en barakken nagemaakt. Verder stond er een houten uitkijktoren achter het woonhuis op De Hanenberg 1. Op de startbaan lagen rails en wanneer vijandige vliegtuigen in de buurt kwamen, werd een houten namaakvliegtuig op een lorrie over de rails getrokken. Dat 'vliegtuig' moest lijken op een Messerschmitt ME 109. Het kunstwerk dat vlakbij de historische plek wordt geplaatst is geïnspireerd op dit type vliegtuig en wordt tussen 16.00 en 16.30 uur geopend.

Bevrijdingsceremonie

In de avond herdenken en vieren wij 75 jaar vrijheid. Dit wordt gedaan met een ceremonie om 19.30 bij het bevrijdingsmonument aan de Oude Bestseweg. Iedereen is welkom om bij deze ceremonie aanwezig te zijn. Bij het bevrijdingsmonument ontsteken de Balirunners samen met een aantal basisschoolleerlingen het vredesvuur. Er worden kransen gelegd en is er gelegenheid tot bloemen leggen. Myrthe Hendrix zingt het Wilhelmus, begeleid door fanfare Concordia uit Spoordonk. Aansluitend wordt in defilé vertrokken richting de markt. Het defilé wordt begeleid door een aantal historische voertuigen. Op de markt vindt de afsluiting van het programma rond 20.30 uur plaats met een speciaal muzikaal programma, waarbij de klokken van de basiliek een prominente rol hebben. Dit wordt de gemeenschap aangeboden door Rabobank. Bij slecht weer vindt de muzikale afsluiting plaats in de basiliek.

Over de Bali Runners

De stichting Loopgroep Bali Runners bestaat uit acht hardlopers uit de gemeente Oirschot, die via deelname aan hardloopwedstrijden en triatlons, maar ook via andere acties, proberen om Indonesische kinderen te helpen, die een beperking hebben en niet (goed) kunnen lopen. Naast de hulp aan kinderen in Indonesië proberen de Bali Runners ook iets te betekenen voor de samenleving in de gemeente Oirschot. Ze zijn hardloper met hart en ziel, want het is hun passie. Ze zijn blij dat ze nu in het kader van de 75e viering van de bevrijding iets terug kunnen doen voor de mensen in de gemeente Oirschot, die hen in de afgelopen jaren op een geweldige manier hebben gesteund. Voor de Bali Runners zullen deze twee dagen onvergetelijk worden, dat staat nu al vast.

Expositie en poster contest

In museum de Vier Quartieren is nog tot 1 november de speciaal voor 75 jaar vrijheid gemaakte expositie te bewonderen. Met prachtige overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog zoals een bruidsjurk van parachutestof en een radio in een tabaksdoosje. Ook hangen er in de maand oktober alle gemaakte Peace Posters van de kinderen uit de gemeente Oirschot. Om de vrijheid te vieren is het museum op 26 en 27 oktober gratis toegankelijk.

Programma:

06.00 uur
Balirunners komen aan met bevrijdingsvuur

08.30 uur
Start programma scholen

16.00 uur
Opening kunstwerk schijnvliegveld

19.30 uur
Bevrijdingsceremonie bij het monument

20.30 uur
Muzikale afsluiting op de markt

Kijk voor het hele programma rondom de bevrijding op
www.oirschot.nl/75jaarvrijheid

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden