Foto: heemkundekring 'Heerlijkheid Oirschot', met dank aan de familie Van der Avort
Foto: heemkundekring 'Heerlijkheid Oirschot', met dank aan de familie Van der Avort (Foto: )
Groeten uit

Groeten uit... Oirschot: evacués onderweg

Oirschot - Wekenlang werd door de Duitse soldaten ten noorden van het kanaal en door de geallieerden ten zuiden ervan over en weer hard geschoten. Omdat de situatie voor hen erg gevaarlijk werd, werden op 18 september alle inwoners die aan het kanaal in Oirschot woonden, gedwongen geëvacueerd. Hoewel de geallieerden op 23 september de Beerzen al hadden bevrijd, was het Duitse gevaar daar nog niet geweken en de bezetter vond het beter dat ook de inwoners van Oostelbeers en Middelbeers naar veiliger oorden moesten vertrekken.

Pas na de bevrijding werd de evacuatie officieel opgeheven, maar veel Beerzenaren en Oirschottenaren waren al dolblij haar hun dorp teruggekeerd, waar sommigen toch een koude douche wachtte, omdat hun huis behoorlijk geplunderd was of door granaatvuur ernstig beschadigd.

Deze foto toont enkele Oirschotse evacués, waarschijnlijk in Oisterwijk of Moergestel en aan de lachende gezichten te zien staan ze klaar om terug te keren naar hun dorp. Het jongetje op de fiets is Pieter van Kollenburg, de latere meester in de rechten, met zijn ouders op de kar. Ook leden van de familie Van der Avort en Van Leuven hebben zich laten vereeuwigen op dit belangrijke moment.

Meer berichten