Eén en al energie voor het goede doel. Kees Smetsers en Henk van Gerven van de Bali Runners steunen elkaar bij het steunen van goede doelen.
Eén en al energie voor het goede doel. Kees Smetsers en Henk van Gerven van de Bali Runners steunen elkaar bij het steunen van goede doelen. (Foto: )

Geluk dat je voelt door te helpen

Rens van Ginneken

Met 72 jaar in de marathon

Bijzondere mannen, Henk van Gerven en Kees Smetsers van de Bali Runners. De 'krasse knarren' van de loopgroep gaat weinig te ver om zoveel mogelijk geld op te halen, om zoveel mogelijk kinderen op Bali te laten helpen aan hun klompvoetjes. Daarbij weten ze elkaar 'op te kloten' tot ongekende prestaties.

Oostelbeers - Zo loopt Henk (62) in een jaar tijd twaalf (!) marathons en Kees (72) is komende zondag de oudste deelnemer aan de marathon van Eindhoven. "Na dertig kilometer loop ik vooral op wilskracht hoor." De vriendschapsband wordt er alleen maar sterker door. Zet ze bij elkaar in één ruimte en er volgt onvermijdelijk een stortvloed aan woorden: allemaal voor dat goede doel. Wie Henk kent, zal hem op zijn minst als 'energiek' kwalificeren. Hij vertelt, met een brede lach: "Twaalf marathons, elke maand eentje: onmogelijk? Ik denk nooit, dat lukt niet. In je hoofd écht iets willen is het belangrijkst. Dan is er héél veel mogelijk. Ook op onze leeftijd." Kees knikt. "Zonder Henk had ik dit nooit allemaal gehad. Bij de Bali Runners heb ik er zeven goeie vrienden bij gekregen. De marathon in Eindhoven loop ik vooral om Henk te steunen met zijn missie van twaalf marathons. In Eindhoven steunt hij mij weer door mee te fietsen. Twee jaar geleden liep ik de marathon in Tilburg. Het was dertig graden, iedereen verklaarde me voor gek, maar Henk bleef aan mijn zijde met een koelbox vol koud water. De vriendschap die je dan voelt, het samen ervoor gaan: kippenvel!"

Bevrijdingsvuur

Je vraagt je af waar de mannen de energie vinden. De vele loopevenementen, het verkopen van koek, de estafette van het ophalen van het Bevrijdingsvuur in Wageningen, in de nacht van 23 oktober en de boeken die Kees over Bali schreef. Vorig jaar wisten de Bali Runners 25 duizend euro te vergaren voor het goede doel. Daarmee konden twintig kinderen worden geopereerd aan hun klompvoetje. Ze laten geen middel ongebruikt om aandacht te genereren. Zo liep Henk al verkleed als dino en als Roodkapje en zelfs gebodypaint als kikker mee in de marathon. Kees daarover: "Dat werkt. Tijdens de marathon stootten de toeschouwers elkaar aan: kijk, daar heb je die groene weer!" Over zijn eigen ervaringen op Bali: "Ik zei tegen een jongetje met klompvoetje die geopereerd zou worden: volgend jaar gaan wij voetballen. Hij had nog nooit met vriendjes kunnen meespelen. Het jaar erna speelde hij me helemaal zoek en zijn ogen spraken boekdelen! Dat raakte me zo. Zulke ervaringen leren me dat je wel degelijk dingen kunt veranderen. De steen in de vijver."Henk heeft nog vijf marathons te gaan, de eerstvolgende is op 17 oktober in Gent en Kees begint komende zondag aan zijn avontuur van 42 kilometer en 195 meter. "We kloten elkaar wel op", lacht Kees. Hij besluit: "Iedereen zoekt geluk. Ik heb geleerd dat ik dat vind door te helpen. En mijn vrienden van de Bali Runners helpen mij daar weer bij."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden