Nelly Lenssen geroemd om prestatie

Burgemeester Geert van Reumund verrast de Oirschotse Nelly Lenssen.
Burgemeester Geert van Reumund verrast de Oirschotse Nelly Lenssen. (Foto: )

Van de redactie

Op vrijdag 20 september verraste burgemeester Geert van Rumund in het stadhuis van Wageningen plaatsgenoot uit Oirschot, Nelly Lenssen, met een oorkonde en erespeldje.

Oirschot - Nelly ontving deze voor het volbrengen van de prestatie om ter gelegenheid van '75 jaar Bevrijding' op eigen kracht de lange weg van Normandië naar Nederland te fietsen, de weg die ooit door geallieerde strijdkrachten in '44-45 werd afgelegd.

Op 20 augustus vertrok de groep van 15 'Europafietsers' naar Utah Beach, om daar de 30 daagse fietstocht te beginnen, terwijl op 14 september nog een twintigtal anderen in Bastogne aansloten om hen de laatste 6 dagen te vergezellen. Chef d'equipe Roeland Janssen vertelt: "De rode draad (of eigenlijk de ketting) was de 'Voie de la Liberté', een met anderhalve meter hoge zuilen gemarkeerde route van Ste.Mere Eglise in Normandië naar Bastogne in de Belgische Ardennen, een 1347 kilometer lang lint als monument voor de bevrijding."
Na Bastogne voerde de route naar de 'Stad der Bevrijding' Wageningen langs de Slag bij Aken,- bij Susteren/Echt ,-bij Overloon en Gennep (operatie Veritable). Namens de stad Wageningen werden bij lokale ontmoetingen onderweg in 26 steden een pakket 'FreedomFlame Tulips' aangeboden, die zowel bij planten als bloeien voor extra aandacht zal zorgen. Deze speciaal ontwikkelde tulp werd vorig jaar in Wageningen gedoopt.
Nelly Lenssen: "Ik fiets veel, maar het kostte me toch heel wat inspanning om over de heuvels te komen. Wel een heel bijzondere ervaring om bij al die Franse gemeenten de verhalen over de plaatselijke geschiedenis te horen."

Met de fietsroutegids van Europafietsers 'Spoor van de Vrijheid' werd in dit project onder de naam Velopalise, dat staat voor Paix, Liberté en sécurité (vrede, vrijheid, veiligheid) een traject van 1800 kilometer met de fiets afgelegd in een vergelijkbaar tempo van toen. Door op eigen kracht die afstand te overbruggen werden de nodige inspanningen ervaren, zo af en toe moest er ook gelopen worden, maar het gevoel op deze wijze de vrijheid te kunnen vieren overheerste. Door onderweg de vredesboodschap namens Wageningen uit te dragen en deze te versterken met de tulpenbollen, ontstonden mooie contacten, waarbij in enkele steden ook lokale deelnemers aansloten om een deel van de route mee te fietsen.

Meer informatie over de fietsroute en een dagelijks verslag is te vinden op

www.velopalise.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden