Column Rens

Bosmarmot

Foto:

Het nieuws is een eeuwigdurend perpetuum mobile. Het ene balletje nieuws zet het andere in beweging, dat vervolgens weer een volgend balletje laat uitslingeren en uiteindelijk komt de omvorming van nieuws in volgend nieuws weer terug bij de eerste zender. Het nieuws volgt ook voorspelbare patronen. Een hele aardige film gaat daarover: Groundhog Day. Ik vind het een hele aardige film omdat ik me er als nieuwsman van het dorp mee kan vereenzelvigen, denk ik. Een lokale journalist volgt met zijn camerateam de gangbare cyclus in een wat ingedut provinciestadje. De verkiezingen met de voorspelbare statistieken en oneliners, de 100-jarige en de schoonheidswedstrijd.

De komst van de lente markeert het nieuwe jaar, ook dat voor het nieuws. Cruciaal daarin is het voor het eerst boven de grond verschijnen van de Groundhog. Zo gauw deze bosmarmot zijn snuitje voor het al dagen paraat staande camerateam laat zien, dan is dat groot nieuws in het kleine stadje. Nieuwsman Bill Murray staat er bij en kijkt er naar. Eén brok cynisme. Moe van de voorspelbaarheid, moe van de blabla en chagrijnig tegenover zijn goedbedoelende team en de in-brave stadsbewoners.

Vervolgens komt hij door een ongelukje terecht in zijn ultieme nachtmerrie: hij beleeft elke dag opnieuw en opnieuw. Hij kan niet ontsnappen uit 2 februari, die elke nieuwe, maar dezelfde morgen weer begint met 'I've got you babe' van Sonny & Cher op zijn wekkerradio. Elke dag moet hij dezelfde dingen meemaken, waardoor zijn dagen tot op de seconde voorspelbaar zijn. Zelfs talloze zelfmoordpogingen kunnen hem niet doen ontsnappen.

Na een tijd verliest hij zijn cynisme. Hij gaat de charme van het alledaagse zien en gebruikt zijn 'voorspellende gaven' in het stadje zelfs om de mensen te helpen en te behoeden voor ongelukken. Daarmee doorbreekt hij de tijdlus en kan hij weg uit het stadje. Dat wil hij echter niet meer, omdat hij het stadje is gaan waarderen.

Moraal van het verhaal: ik kijk dagelijks weer reikhalzend en liefdevol uit naar elke Oirschotse bosmarmot.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden