Het boek over Mien Smulders-Jacobs is verkrijgbaar in de boekhandel en online via: www.kabeljauws.nl/Boekwinkel
Het boek over Mien Smulders-Jacobs is verkrijgbaar in de boekhandel en online via: www.kabeljauws.nl/Boekwinkel (Foto: )

De eeuw van een Brabantse vrouw

Van de redactie

De oogst van moeders akker

Recent verscheen het boek 'De oogst van moeders akker' van Diessenaar Jan Smulders. Daarin vertelt zijn moeder (Mien Smulders-Jacobs, 1924) over haar respectabele leven.

Oostelbeers - Mien is een boerenvrouw, groeide op in het gehucht Zandoerle. Vanaf haar huwelijk bouwde ze met haar man Toon een boerenbedrijf op, op ontgonnen heidegrond in Oostelbeers. Pionieren zonder elektriciteit, stromend water, telefoon of auto. Hard werken in een traag leven.

Het boek geeft een breed tijdsbeeld dat een gezicht krijgt door de boeiende persoonlijke verhalen. Mien Smulders bespiegelt de tijd van haar opvoeding en hoe ze vervolgens haar eigen kinderen ter wereld bracht, hen vormde en uit huis zag vertrekken. Ontroerd verhaalt ze over de hobbels die op haar weg kwamen in haar jeugd, huwelijk, tijdens ziektes en bij het oud worden als alleenstaande.

Mien surfte mee op de technische en technologische vooruitgang en onderging de maatschappelijke veranderingen: minder wij, meer ik. In zwart-wit volgde ze de bezielende tv-toespraak over geboorteregeling van monseigneur Bekkers in 1963. Het katholieke geloof maakte in 'Miens eeuw' een onstuimige ontwikkeling door, evenals de landbouw – van drie naar twintigduizend varkens. Vanuit haar eigen leven schetst ze hiervan proces en resultaat. Kerken en stallen – ook die van het met eigen handen opgebouwde bedrijf – liepen leeg. De natuur was het haasje.

Het boek neemt de lezer mee door de tijd aan de hand van ervaringen en gebeurtenissen in het leven van de hoofdpersoon. Tot en met haar dertiende volgde ze lager onderwijs bij de nonnen. Daarna diende Mien als boerenkind twee jaar bij de Veldhovense bovenmeester. De Tweede Wereldoorlog vertraagde haar tienertijd. Het huwelijk bracht haar naar een bosrand in de leegte van het buitengebied. Deze plek baarde acht kinderen, heel veel werk en sores, maar ook liefde en genot. Ze voedde op in de roerige jaren zestig, zeventig. Miens eenvoudige keuken liep vol met technische snufjes. Sfeervol en met beleving beschrijft het boek deze tijd.

De boerderij werd overgedragen aan haar jongste zoon. Vanuit de lange leegte verhuisde Mien Smulders naar het dorp, waar de eenzaamheid haar overviel. Twee decennia genoot ze met echtgenoot Toon van het mooie, zorgarme leven. Ze bezochten het buitenland, stonden voor de val aan de Berlijnse Muur. Kanker schoof een wolk voor de zon. Toon overleed drie weken na hun gouden 'huwelijksfeest', kort na de trieste val van 'hun' boerenbedrijf. Met vallen en opstaan wroette Mien zich als alleenstaande door het leven, maar bleef fier overeind. De katholieke geloofsbeleving waarin haar leven gewikkeld is, scheurde in. Gekrenkt stond ze vorig jaar op de dansvloer van 'haar' ontkerkelijkte godshuis waar housende jongeren haar geloofservaringen vertrappen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden