Het podium van de Nationale Kampioenschappen Estafette met geheel rechts Ad van Zelst, Ton van Liempt, Martien van de Ven en Ton Smetsers.
Het podium van de Nationale Kampioenschappen Estafette met geheel rechts Ad van Zelst, Ton van Liempt, Martien van de Ven en Ton Smetsers. (Foto: Oxanne van de Ven)

Estafetteteam van Atletiek Oirschot loopt twee Nederlandse records

Van de redactie

Het estafetteteam van Atletiek Oirschot bestaat uit vier atleten in de leeftijd tussen 70 en 75 jaar, Martien van de Ven, Ad van Zelst, Ton van Liempt en Kees Smetsers. Zij reden op zondag 29 september naar Amstelveen, om daar op de atletiekbaan van Atletiekvereniging Startbaan deel te nemen aan de Nationale Estafette Kampioenschappen.

Oirschot - Ondanks het stormachtige weer en de gestaag vallende regen zou het voor het estafetteteam toch een prachtige dag worden. Toen ze de atletiekbaan opliepen vroegen ze zich echter wel af of ze op de juiste plek waren, want er liepen alleen maar jonge atleten rond. Later bleek dat zij de hele dag het enige estafetteteam zouden zijn met oudere atleten.

Zweedste estafette

De eerste wedstrijd waaraan het estafetteteam deelnam was de Zweedse estafette (400-300-200-100 meter). Deze Zweedse estafette is één lange sprint, die door Martien, Ad, Kees en Ton in deze volgorde werd gelopen. Alle vier schrokken ze van de snelheid, waarmee de atleten in de andere baan van start gingen en als hazen er vandoor gingen. De toeschouwers vonden het echter prachtig dat er tussen de jeugdige atleten ook vier 'oudjes' van start gingen en moedigden het estafetteteam van Atletiek Oirschot hartstochtelijk en oorverdovend aan. Dit moment zullen ze nooit meer vergeten en het bezorgde hen kippenvel. Hun tijd was 3:29.01 minuten, een gemiddelde snelheid van 17,22 km/uur en dat was gezien hun leeftijd supersnel. Het betekende een Nederlandse record.

4 x 800 meter estafette

De tweede wedstrijd was de 4 x 800 meter estafette. Ook nu begon Martien weer als eerste, gevolgd door Ad en Kees en toen was het de beurt aan Ton om de laatste 800 meter te lopen. Ton kampt met een knieblessure, maar het weerhield hem niet om vandaag toch van start te gaan in deze twee estafettes. Toen de andere atleten al over de finish waren gegaan, was Ton aan zijn laatste ronde bezig. Dat werd opgepikt door de toeschouwers, die Ton een ovationeel applaus gaven. Het was een schitterend moment om hem over de finish te zien gaan, 75 jaar jong, blij met weer een Nederlands record (15:01.21 minuten). Het was een onvergetelijke afsluiting van deze dag, die nog mooier werd toen de wedstrijdcommissie liet weten dat het estafetteteam niet naar huis kon gaan omdat ze in hun wedstrijdcategorie derde waren geworden en het podium op moesten. Even later sprongen ze onder een luid applaus het podium op, waar ze de bronzen medaille kregen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden