Voor de zonnepaneelprojecten zoeken stichting Zon op Oirschot geschikte daken (huur 15 jaar) om minimaal 300 panelen te kunnen plaatsen. Foto: Michael Stallvord
Voor de zonnepaneelprojecten zoeken stichting Zon op Oirschot geschikte daken (huur 15 jaar) om minimaal 300 panelen te kunnen plaatsen. Foto: Michael Stallvord (Foto: Michael Stallvord)

SZO vraagt steun aan de gemeenschap

Michel van den Molengraft

Zonnepanelen in Oirschot

Stichting Zon op Oirschot creëert duurzame energie projecten in en om Oirschot. Twee zonnepaneelprojecten zijn al gerealiseerd en opereren in aparte coöperaties.

Oirschot - Stichting Zon op Oirschot werkt voor de Oirschotse gemeenschap zonder winstoogmerk. Om duurzaamheid plannen te realiseren heeft de stichting medestanders en belangstellenden nodig. Of zoals wethouder Esther Langens het formuleerde: "Mobiliseer Oirschot om initiatieven te ontwikkelen waar de Gemeente momenteel geen middelen voor heeft."

57 huishoudens in Oirschot – waarvan de daken niet geschikt zijn voor zonnepanelen (of andere gronden), dus gestald 'op het dak van een ander' – wekken met ruim 1000 panelen collectief nu al jaarlijks ca. 250.000 kWh op. Zij krijgen daarvoor de volledige energiebelasting terug van de overheid. Een nieuw project is in de maak en biedt later kans aan meer huishoudens om deel te nemen aan zonnepaneelconcepten. Zo is het de grote wens van de Stichting om minder draagkrachtige woningeigenaren te laten participeren in het opwekken van duurzame energie en zo hun eigen energiekosten naar beneden te krijgen. Daarvoor moet een financiering worden opgezet, dat een borg van de gemeente nodig heeft. Zon op Oirschot vraagt daarom de hulp van Oirschotse inwoners. Hulp om de gemeenteraad te overtuigen van deze noodzaak. Alle huishoudens moeten mee kunnen doen. Een sociale windmolen draait voor de investeerders èn voor de gemeenschap, in de vorm van subsidies aan sociale doelen. De Stichting overweegt zo'n project. Daarvoor zijn investeerders nodig die obligaties kopen tegen een vaste vergoeding en een lening van een bank waarvoor de gemeente een borg moet stellen. Tevens heeft de stichting diverse projecten in onderzoek: A58: zonnepanelen op de nieuwe geluidswallen. Zonnepanelen voor huurders bij woning-corporaties. SDE project van 2400 panelen op loodsen. Zonnepanelen op scholen. Stoppende veehouders; 'stal eraf, panelen erop'. Eigen coöperaties voor woonwijken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden