Erelid Jan van Riel, huidig voorzitter Paul Raes en trainer Jan van Gerven in de hal van De Klep, sinds 1995 de thuisbasis van vc ODI.
Erelid Jan van Riel, huidig voorzitter Paul Raes en trainer Jan van Gerven in de hal van De Klep, sinds 1995 de thuisbasis van vc ODI. (Foto: )

Halve eeuw volleybal in Beers

Rens van Ginneken

Feestseizoen bij 50-jarig ODI

Al decennialang is volleybalvereniging ODI na het voetbal de grootste sportvereniging in het dorp. Het gouden jubileum wordt ingevuld met een feestelijk seizoen, met een topwedstrijd afgelopen zondag, een reünie op 1 februari en een feestelijk, driedaags Hemelvaarttoernooi.

De Beerzen - Lang hoeft oud-bestuurslid en erelid Jan van Riel niet na te denken over het waarom van zijn betrokkenheid bij de oprichting. "Bij de voetbal waren mijn enkels helemaal verrot geschopt. Ik moest wat anders als ik wilde blijven sporten", onthult hij. Hij toont het kladje van de oprichtingsvergadering, van 31 oktober 1969, geschreven aan de bar bij het gemeenschapshuis in Oostelbeers. Ook Jan van Gerven was vrijwel vanaf het begin betrokken. "In no time hadden we vijftig aspiranten, waarmee we trainden in een zaaltje van tien bij twintig meter. Eén van onze spelers kon het plafond aanraken", zo weet hij nog. "Het was een hele gezellige tijd, met veel saamhorigheid. Al vanaf het begin reisden we wat af: naar de Belgische stranden, maar ook naar de volleybalschool in Praag bijvoorbeeld", aldus Van Riel. Van Gerven lacht: "Als er een zwembad bij de accommodatie was, dan kon je ervan uitgaan dat er 's nachts illegaal gezwommen werd."

Jeugdafdeling

Na een jaar of tien kreeg ODI een boost toen de jeugdafdeling werd opgezet. Ook de verhuizing naar de nieuwe sporthal De Klep in Middelbeers in 1995 had een positief effect. ODI staat er ook al een halve eeuw om bekend dat ze een goed evenement kan organiseren. Desnoods namen leden er een week snipperdagen voor op. Zo was er bijvoorbeeld het Mini-kamp, maar ook het Zomeravond Volleybal sloeg aan. Ook het Internationale Jeugd Volleybaltoernooi was een regelrechte hit. Van de jaren '80 tot ongeveer 2010 namen er jaarlijks meer dan tweehonderd teams deel aan het toernooi. Mede door al die activiteiten staat het ledental alweer een tijdje stabiel rond de driehonderd. De aantrekkingskracht heeft ook te maken met de ODI- reputatie: het is er gezellig, maar je kan er ook voor een aansprekend niveau terecht. Zo promoveerden de Dames 1 van ODI afgelopen seizoen ongeslagen naar de Tweede Divisie. Veel spelers verhuisden naar grotere (semi-) profclubs en de Oostelbeerse Sophie van Gestel reikte als beachvolleybalster zelfs tot de Olympische Spelen. "Als we al die talenten hadden kunnen behouden, hadden de Dames 1 gemakkelijk nóg hoger kunnen spelen", is de overtuiging van huidig voorzitter Paul Raes. Raes is al vanaf zijn zevende lid van ODI. Dat uitgerekend hij voorzitter zou worden, verbaasde vijf jaar geleden velen. "Ik heb nogal eens kritisch tegen het bestuur aangeschopt", bekent hij. Hij ging met het bestuur enthousiast aan de slag en inmiddels is het sponsorbeleid weer up-to-date en wordt er dit seizoen een D-competitie voor 11- en 12-jarigen opgezet. "We zijn ons ervan bewust dat we activiteiten moeten blijven organiseren om in beeld te blijven", zo besluit hij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden