Column Rens

Mozzarella

Foto:

Als je iets al honderden keren in je mond hebt gestopt, wil dat nog niet zeggen dat je de juiste spelling daarmee ook automatisch proeft. Mozzarella is een mooi product, dat zich goed laat combineren met tal van uit- en inheemse ingrediënten. Een goede buffelmozzarella is zacht maar toch enigszins flexibel van textuur en romig van smaak. Hij komt bij voorkeur uit de binnenlanden van Umbrië, Toscane, Le Marche, Veneto of Lombardia. Maar schrijf je het nu met één z, of met twee? En met één r dacht ik, of ook met twee? Zelfs over de ll-en begin ik te twijfelen. En mét hoofdletter? Gelukkig is daar nog altijd de verlossende spellingcorrectie in Word.

Dit bedenk ik, aan het aanrecht doende met een klassieke Caprese. Een eenvoudige, maar ook zó lekkere salade, als de ingrediënten maar goed zijn. Mooie rijpe tomaten in plakken, beetje lente-ui, snufje zout, versgemalen peper, flink wat blaadjes verse, heerlijk geurende basilicum, die nu eind september nog steeds welig tiert op ons stoepje en natuurlijk: lekker veel van die romige mozzarella. Die kan je snijden, maar ik mag haar graag scheuren. Dat voelt gewoon lekker tussen je vingers. Met als bijkomend voordeel nog dat de extra vierge olijfolie die je er rijkelijk overheen sprenkelt nóg lekkerder 'blend' met die verrukkelijke mozzarella. Genietend kijk ik naar mijn creatie, liefdevol gedrapeerd op een fraai wit, aardewerk schaaltje. Kan zo in een Jamie Oliver-boek, deze Caprese.

Ondertussen dekt mijn vriendin de salontafel. Eten met First Dates op de buis, we gaan weer de slagingskansen van de liefde inschatten, een zalig ritueel. Een minuutje later al kan ik het hoofdgerecht opdienen, terwijl zij de Chardonnay inschenkt. Mijn Caprese is echter verdwenen. Het schaaltje lijkt alsof het schoon uit de kast komt. Er liggen nog drie blaadjes basilicum naast. Het logeerhondje van mijn vriendin likt nog eens langs zijn kin. Mijn bek valt open. Een uur later ontdek ik in ons tuintje nog een tweede verrassing uit de koker van het logeerhondje. Blijkbaar is de vegetarische uitspatting niet zo goed gevallen. Hier en daar herken ik nog stukjes mozzarella. De honden lusten er geen brood van.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden