Foto heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot.
Foto heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot. (Foto: )
Groeten uit

Groeten uit...Oirschot

Oirschot- Begin oktober was het Wilhelminakanaal frontlinie. De geallieerden lagen ten zuiden van het kanaal, de Duitsers ten noorden ervan. De geallieerden waren bang dat zich in de torens van Oirschot, die van klooster Nazareth en van de grote kerk, uitkijkposten van de Duitsers bevonden. Er waren al heel wat beschietingen geweest maar op maar op maandag 2 oktober 1944 (volgende week 75 jaar geleden) gebeurde iets dat, op al het persoonlijke leed na, wellicht de grootste ramp zou worden die Oirschot in de oorlog heeft getroffen.

Omstreeks 11.30 uur schoot de geallieerde artillerie met brisantgranaten op de Sint-Petruskerk te Oirschot, bijna zeker vanaf de Steenovenseweg in Oostelbeers. Brisantgranaten zijn een soort brandbommen. Op deze foto van Fried van Esch (†), die om 13.00 uur werd gemaakt staat het gehele dak van de kerk in brand. Deels is reeds ingestort; er zijn brandende dakspanten zichtbaar. De toren staat nog fier overeind, maar die zou door massieve granaten om 14.30 uur geveld worden.

De granaten werden afgevuurd door een houwitser van het type dat nu opgesteld staat bij Museum 'De Vier Quartieren' ( in bruikleen afgestaan door Oorlogsmuseum Overloon). In het museum is tot 1 november de tentoonstelling 'Sporen van de Tweede Wereldoorlog in Oirschot, Spoordonk en De Beerzen' te zien.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden