Het wassen van het fruit. Foto: Jan Waalen
Het wassen van het fruit. Foto: Jan Waalen (Foto: )

Je eigen appelsap persen? Het kan bij Het Groene Woud

Stichting Mooi-Straten laat ook dit jaar weer een mobiele sappers komen. Iedereen uit de wijde omgeving van het Groene Woud kan zich aanmelden om met appels en peren naar Oirschot te komen. Dat kan als resultaat een heerlijk vruchtensapje opleveren.

Oirschot - In de mobiele sappers wordt van iedere 100 kilogram fruit ongeveer 10 tot 12 pakken sap van 5 liter geperst. Het sap wordt na het persen eerst gepasteuriseerd en vervolgens vacuüm verpakt in een plastic zak met tapkraantje. Het sap is in gesloten verpakking tot 2 jaar houdbaar. Op zaterdag 14 en eventueel ook zondag 15 september komt de mobiele sappers naar Oirschot. Tussen 9.00 en 17.00 uur wordt er sap gemaakt. De Sappers staat dan bij Café 't Zand aan de Bestseweg 52 in Oirschot. Geef je nu al op om zeker te weten dat je terecht kunt. Van ca. 8 tot 10 kilo fruit komt ongeveer 5 liter sap. Voor het laten persen van een pak sap betalen mensen 6 euro. Betalen bij voorkeur met een PIN-pas.

Bestellen

De organisatie koopt bij de Philips Fruittuin ook een paar honderd kilo appels in. Die appels kunnen mensen overnemen die zelf weinig of geen fruit hebben. Als mensen vooral peren hebben, moeten die met appels gemengd worden. Dat kan dan ook. Appelsap bestellen kan ook. Via onderstaand e-mailadres zijn deze te reserveren. Die pakken kosten 10 euro. Mensen die minimaal 50 kg appels en peren willen laten persen kunnen zich aanmelden. Vanaf 400 kg krijgt men gegarandeerd het eigen sap van het eigen fruit. Kleinere porties worden bij elkaar gevoegd en opgedeeld om de installatie efficiënt te laten werken.

Op dit moment is er al veel fruit rijp. Daarom is met een aspergekweker de afspraak gemaakt om daar het fruit dat nu al rijp is op te slaan in een koelcel. Iedere zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur kan men bij de koelcel terecht om het fruit in te brengen. Ter plaatse zijn voldoende plastic kratten om het fruit in op te slaan. Het mag ook in eigen houten kisten opgeslagen worden, maar geen plastic zakken of kartonnen dozen. Zorg er voor dat dit fruit niet gebutst, beschadigd of overrijp is. Heeft u nu al rijp fruit dat u in de koelcel wilt laten bewaren, regel dat dan even.

Wie mee wil doen heeft alleen vandaag nog (woensdag 11 september) de tijd om zich aan te melden. Eventueel schriftelijk: Sappersdag Oirschot, t.a.v. Jan Waalen, Straten 13-B, 5688 NJ Oirschot.

sapdagoirschot@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden