Het plastic slagveld na Pukkelpop eerder deze maand. Er valt nog veel te doen aan de verduurzaming van evenementen, stelt Frans Verouden van Green Stages.
Het plastic slagveld na Pukkelpop eerder deze maand. Er valt nog veel te doen aan de verduurzaming van evenementen, stelt Frans Verouden van Green Stages. (Foto: )

Een podium voor duurzaamheid

Rens van Ginneken

Frans Veroudens duurzame ambitie

Tot aan je knieën in het plastic bij een festival, of een stroom vretende lichtinstallatie in het theater. Dat moet toch anders kunnen? Frans Verouden is een warm pleitbezorger voor verduurzaming in de cultuursector. Hij heeft lang moeten lobbyen, maar zijn stichting Green Stages wordt nu echt 'booming'.

Middelbeers - Sinds een jaar gaat het hard met Green Stages en Frans Verouden (1965) reist wat af dit jaar om aan alle aanvragen te kunnen voldoen. Zo was hij onlangs nog in Karlsruhe en in Milaan. Hij voelt de kritische vraag al aankomen. "Naar Karlsruhe zat ik vijf uur in de trein, dat is nog behoorlijk duurzaam. Naar Milaan had ik geen andere optie dan vliegen helaas. Dus bedenk ik nu maatregelen om de vliegreis te compenseren", vertelt hij met een glimlach.

Belangrijke partijen

Al sinds 2013 loopt hij zich het vuur uit de sloffen om belangrijke partijen enthousiast te maken voor verduurzaming. Vanuit Green Stages adviseert hij gemeenten in het vormen en implementeren van duurzaamheidsbeleid voor evenementen, ondersteunt hij culturele organisaties voor duurzame bedrijfsvoering door te voeren en helpt hij evenementen en festivals om thematisch (energie, water, afval, mobiliteit) tot duurzame oplossingen te komen. Daarnaast wordt hij als keurmeester ingehuurd om festivals op duurzaamheid te toetsen. "We hebben het afgelopen jaar met theaters in de regio belangrijke stappen gezet. Zo zijn De Hofnar in Valkenswaard, De Schalm in Veldhoven en De Enck in Oirschot enthousiast met het thema aan de slag gegaan. We hebben nu al twintig Zuid-Nederlandse podia aan boord, waaronder ook zeer bekende, zoals Doornroosje, 013 en TivoliVredenburg", aldus Verouden.

Sportevenementen

Hij vervolgt: "Nu komen ook de sportevenementen 'los'. Zo kunnen we nu ook Libéma Open in Rosmalen op onze lijst bijschrijven. Maar we ondersteunen ook gemeenten. In Zuid-Nederland lopen contacten met alle grote steden, maar bijvoorbeeld gemeente Sûd West Fryslan is ook klant. Met de gemeente Amsterdam zijn we al enige tijd betrokken om het strenge duurzaamheidsbeleid te implementeren. We leiden daarvoor vergunningsverleners en toezichthouders op, om de regelgeving ook te borgen. Ook gemeente Hilvarenbeek wordt ondersteund, waarbij lokale festivals Fier! en Zomergebloas zich opwierpen om meer verantwoord met hun festival om te gaan. De poppodia en festivals dienen vaak als 'living lab'. De consument pikt het niet meer. Het is natuurlijk ook een rare situatie: thuis donder je je bierglas toch ook niet op de grond? Bij Das Fest in Karlsruhe zie je dat het ook anders kan. Een kwart miljoen bezoekers, maar geen beker op de grond. Die prikkel vanuit de samenleving is ook nodig om podia, gemeenten en evenementen te stimuleren naar duurzaamheid."

Sociale aspecten

Maar is duurzaamheid niet een 'modedingetje', dat straks weer wegebt uit de aandacht? Verouden legt uit, hoe dat te voorkomen. "Een duurzame samenleving is puur noodzakelijk. Wij kunnen instanties structureel begeleiden, zodat ze duurzaamheid verankeren in hun bedrijfsvoering, zodat het ook op langere termijn doorwerkt. We bekijken trouwens ook de sociale aspecten: is er inclusie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, hoe is de toegankelijkheid van de gebouwen, worden er zinvolle verbindingen gemaakt met andere culturele instellingen of onderwijsinstanties? Soms zijn zaken tamelijk onzichtbaar bij podia 'backstage'. Hoe leid je lichtengineers op en hoe geef je ze handvatten voor een duurzaam energieplan? Hoe voorkom je waterverspilling op je evenement? We kregen vanuit TivoliVredenburg het mooie compliment, dat we het niet alleen heel breed, maar ook heel praktisch aanpakken. Voor festivals kan een goede, vaste infrastructuur ook een pluspunt zijn. Zo is Amsterdam nu bezig een aantal evenemententerreinen blijvend van groene stroom te voorzien."

Laaghangend fruit

Verouden heeft inmiddels een flinke stapel goede ervaringen. "De festivals zijn bij uitstek goede plekken om kennis te delen, zoals je onlangs zag op Pukkelpop met de GEM Tower, een mobiele installatie ontwikkeld door de TU in Eindhoven, om zonne- en windenergie te kunnen opwekken. Een volgende stap is om nu bijvoorbeeld er voor te zorgen dat het campingterrein weer netjes achterblijft. Het is vooral de mindset, de wil om het te doen. Het mooie is: er is nog veel 'laaghangend fruit', dingen waarmee je eenvoudig motiverende resultaten scoort. In Milaan krijgt iedere campingbezoeker een stuk biologische zeep en drie verschillende afvalzakken. En je kunt morgen al beslissen om geen plastic rietjes meer te gebruiken."

In Our Nature

Verouden kijkt met name uit naar het komende In Our Nature Festival, van 8 tot 10 oktober bij De Kleine Aarde in Boxtel, waarbij Green Stages ook betrokken is. "Zij waren lang geleden al de echte duurzaamheidspioniers, hun tijd vér vooruit. De thema's sluiten ook bij onze 'natuur' aan. Bewustwording, transitie, duurzaamheid. Hoe ga je mensen raken en in beweging krijgen? Elke revolutie start met een idee en van daaruit werk je naar een kantelpunt. Dat is wel mijn persoonlijke ambitie geworden: de boel naar het kantelpunt brengen. Dat gaat ook lukken. Aan de andere kant van de oceaan zit De Grote Klimaatontkenner met het Gele Haar en we zien ook soms het sarcasme op Facebook voorbijkomen. Wat kan Nederland als 'postzegel' in de grote wereld bereiken? Maar de beweging is al in gang gezet, van onderaf gedragen, vanuit een groeiend bewustzijn: daar is geen houden meer aan", zo besluit hij met een brede lach.

Meer berichten