De ‘Verbindingen’ van Mark van den Heuvel zijn nu in boekvorm samengebracht. Ook is er een expositie vanaf komende zondag in Atelier 17.
De ‘Verbindingen’ van Mark van den Heuvel zijn nu in boekvorm samengebracht. Ook is er een expositie vanaf komende zondag in Atelier 17. (Foto: )

Kunst is: De ultieme Verbinding

Rens van Ginneken

Kunstenaar presenteert boek

Kunstenaar en meubelmaker Mark van den Heuvel spreekt vooral via zijn werk. Zijn 'Verbindingen' zijn nu ook in boekvorm te bewonderen.

Middelbeers - Zijn nieuwe boek bevat geen overdaad aan tekst en zijn werken hebben zelfs geen titels, hooguit aanduidingen als 'Hout en ijzer', of 'Hout en rubber'. Van den Heuvel legt uit: "Met een titel ga je al sturen hoe je moet kijken. Ik geef liever de ruimte." Sinds twaalf jaar combineert hij de kunst met het ambachtelijk meubelmaken. Op de achtergrond werkt nog zijn grafische achtergrond door. Zijn werk kent een heel eigen toets van ritmiek, vergaande perfectie, ambachtelijke benadering van het materiaal en een knap gecreëerde spanning tussen orde en chaos.

Eerder maakte hij tamelijk realistische sculpturen en zogenaamde 'pixelbeelden', maar al geruime tijd zijn het vooral geassembleerde kunstwerken van restmateriaal die uit zijn handen komen. Zo maakte hij al een flinke serie 'Momenten', waarbij de assemblages in een strak kader gevat waren. Nu echter, bij zijn serie 'Verbindingen', zijn de assemblages niet langer gevat in een lijst. "Ze mogen nu vrij de ruimte in. Ik ben uit mijn lijst gekomen", vertelt hij met een glimlach.

Delicaat samenspel

Zijn werk toont een delicaat samenspel tussen kwetsbaarheid en schoonheid, vaak met materialen die de meesten als rommel of afval zien. "Ik kan echt ontroerd raken door de schoonheid van een eenvoudig messing blokje bijvoorbeeld. Al vaak heb ik me daarom afgevraagd of er überhaupt wel afval bestaat. Het is vooral de kunst van het kunnen zien van de al aanwezige schoonheid. En dat dan bij elkaar in balans brengen. Andere kunstenaars willen misschien graag provoceren. Ik zoek eerder de emotie in een voor mij perfect evenwicht. Als dan eenmaal iets af is, denk ik weleens: shit, heb ik dat gemaakt? Alsof het buiten mijn besef gebeurd is. Daar kan ik mij wel dankbaar om voelen, of ik word zelfs even emotioneel." Bij Van den Heuvel moet echt alles áf zijn. Dat geldt voor zijn werk, maar ook voor de presentatie daarvan, met het perfecte sokkeltje, of de volmaakte plaats naast een ander werk. Ook voor zijn boek 'Verbindingen', met een selectie van zijn favoriete werk in die stijl, gaat hij daar ver in. "Het wordt een genummerde oplage van honderd, gedrukt op gerecycled karton, passend in de lijn van hoe ik met restmateriaal werk. Er komen fraaie uitklappagina's in, met fotografie van Alain Collin en de vormgeving deed ik met mijn dochter Susanne. Ten slotte ga ik de boeken zelf met de hand binden." Het hoort allemaal bij zijn manier van kunst maken. "Het is elke dag een feest om dit werk te doen, maar ook niet minder dan een levensbehoefte", zo besluit hij. Expositie 'Verbindingen' in Atelier 17, van zondag 8 tot zondag 29 september, zater- en zondagen van 11.00 tot 17.00 uur, overige dagen van 19.00 tot 22.00 uur. Adres: St. Jorisstraat 17.

www.markvandenheuvel.eu

Meer berichten