Foto: jan suijkerbuijk

De Markt in het teken van bevrijding

Van de redactie

Achtste duo-evenement

In de gemeente Oirschot wordt in zomer en najaar, maar vooral in de maanden september en oktober, veel aandacht geschonken aan het feit dat De Beerzen en Oirschot/Spoordonk 75 jaar geleden door de geallieerden werden bevrijd.

OIRSCHOT - Ook tijdens het jaarlijkse duo-evenement op de eerste zondag van september, verzorgd door Liedertafel Santé en Oldtimerclub OTO, zal de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol spelen.

Sante

Zondag 1 september gaat Liedertafel Santé de bezoekers op en rond de Markt trakteren op het jaarlijkse Liedertafelfestival. Het Liedertafelfestival start om 13.00 uur en het evenement eindigt rond 17.00 uur. Dat allemaal in een zo goed als autovrij centrum, met gratis toegang. Santé en dertien andere Liedertafels uit Noord Brabant staan met hun enthousiaste zang en hun kleurrijke outfit garant voor een gezellige middag.

Liedertafel Santé organiseert voor de eenentwintigste keer het festival. Het festival staat dit jaar in het teken van de bevrijding van Oirschot 75 jaar geleden, vooruitlopend op de officiële herdenking in oktober. Liedertafel Santé en de andere koren zullen bij de start en de afsluiting zingend teruggrijpen naar de oorlogs-bevrijdingstijd. Bij alle elf terrassen rondom de Markt treden de Liedertafels voor u op met een variëteit aan levensliederen, zeemansliederen en smartlappen. Smartlappen lopen altijd slecht af, dus het publiek wordt geadviseerd een grote hoeveelheid zakdoeken mee te nemen.

Bij de afsluiting van het festival zingen de koren, hoe kan het anders, 'We'll Meet Again' van Vera Lynn.

We'll meet again, don't know where, don't know when. But I know we'll meet again some sunny day.

Liedertafel Santé hoopt dat 1 september ook een 'sunny day' zal worden.

Oirschot Mobiel '75 jaar bevrijding Oirschot'

De markt zal tijdens de jaarlijkse show van Oldtimers Oirschot (kortweg OTO), die plaats zal vinden van 12.00-17.00 uur, grotendeels groen gekleurd zijn. Legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en uit de jaren '50 en '60 zullen worden opgesteld samen met de bedrijfs- en personenwagens van de clubleden.

Zoals elk jaar zal er voor oud en jong weer van alles te beleven zijn. Speciaal voor de jeugd zijn er gratis suikerspinnen en popcorn. Ze kunnen zich ook in camouflagekleuren laten schminken en zich als soldaat verkleden: ouders kunnen dan een foto maken bij een legervoertuig. Liefhebbers van modelbouwer kunnen hun hart ophalen aan modelvliegtuigen en een diorama uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog.

Opening

Om 12.15 zullen enkele 'bevrijders' het startsein geven aan de gezamenlijke koren, om de feestdag te openen met 'Happy Days Are Here Again'.

Meer berichten