Een impressie van de website.
Een impressie van de website. (Foto: )

Digitale Tijdlijn: beleef de bevrijding

De komende maanden viert Brabant 75 jaar vrijheid: driekwart eeuw geleden werden we door de geallieerden bevrijd van de Duitse bezetter.

OIRSCHOT - In de gemeente Oirschot wordt op diverse manieren en via diverse activiteiten, als een historische fietsroute en tentoonstellingen in het museum, stilgestaan bij dit gedenkwaardige feit. Sinds kort is daar een unieke beleving bijgekomen. De twee heemkundekringen binnen de gemeente, 'Den Beerschen Aard' en 'De Heerlijkheid Oirschot', hebben diverse dagboeken en getuigenverklaringen in hun archieven van mensen die de bevrijding persoonlijk hebben meegemaakt. Op dit moment is het tijdvak 1 september 1944 tot en met 31 oktober 1944 in beschouwing genomen en bij elkaar in één digitale tijdlijn gezet die te vinden is op de volgende sites:

https://tweedewereldoorloginoirschot.nl
https://tweedewereldoorlogindebeerzen.nl

Omdat de Oirschotse heemkundekring over meer dagboeken beschikt, konden de notities daarvan gekoppeld worden aan alle data. De zusters Franciscanessen, de paters Montfortanen maar ook burgers als mevrouw Roelvink, echtgenote van de veearts, Jan van Lijsdonk en Jan Smits beschreven vaak dag aan dag wat ze meemaakten. Hun verslagen geven een indrukwekkend gevoel van de actualiteit: de lezer maakt hun bevrijdingstijd mee. De getuigenissen die de Beerse heemkundekring heeft geplaatst betreffen de gehele oorlogstijd. Zo geeft de site informatie over het schijnvliegveld, dat aan de Langereijt lag. Maar ook hier ligt de nadruk op dezelfde periode, met getuigenissen van onder andere leden van de familie Van Gils, Soethout en mevrouw Van de Mortel. Op den duur willen de kringen deze site verder en over een langere periode vullen, zodat we een beeld krijgen van het gehele WOII-tijdvak in de gemeente.

Meer berichten